Festa Major 2022: més cultura popular, carrers més protegits i tres itineraris segurs

Les visites al campanar, l'estrena del Lleó de Gràcia i el nou personal nocturn de control, entre les principals novetats

Societat

La clàssica acumulació de visitants per Festa Major, al carrer Jesús, l'any 2017
La clàssica acumulació de visitants per Festa Major, al carrer Jesús, l'any 2017 | Josep Maria Contel

La Festa Major 2022 s'ha presentat enguany tres setmanes abans del toc de festa que s'engegarà amb el pregó de l'expresidenta de la Fundació Festa Major, Carla Carbonell, el 14 d'agost a les 19 hores, i encara els queda feina als 23 carrers guarnits, als quals se sumaran 8 espais de festa, sobretot a les places. Enguany hi haurà també fins a cinc festes alternatives.

Doctor Prats, Maria Jaume, Dàmaris Gelabert i un homenatge a Aute, entre els concerts

Però la novetat, entre més de 900 activitats, s'ha de buscar en la cultura popular amb l'estrena de les visites al campanar i el Lleó de Gràcia com a nova figura del bestiari local i en el reforçament dels operatius de seguretat en una edició que no es preveu com l'anterior (on l'aixecament del toc de queda va desbordar les previsions), però on s'aporten solucions a la vigilància dels carrers guarnits de nit (hi haurà personal nocturn de control connectat a la Guàrdia Urbana) i es marquen tres rutes segures per evitar agressions sexuals o altres delictes: Lesseps-Gran-Diagonal (1), Gal·la Placídia-Travessera de Gràcia-Joanic-Escorial-Encarnació-Or-Providència (2) i Nord-Martí-Bellver-Torrent de l'Olla-Còrsega (3). També hi haurà, òbviament, el punt lila de plaça Revolució.

Els horaris seran fins a les 2 de dilluns a dijous i fins a les 3.30 hores en cap de setmana, però a Virreina s'acabarà a mitjanit i a Sol, Revolució i Diamant a la una entre setmana i a les 3.30 en capde. L'atenció mediàtica, en tot cas, se l'emporten els grans noms del programa: Maria Jaume, Dàmaris Gelabert, Doctor Prats, Tokyo Sex Destruction, Hidrogenesse, Lildami, Pentina't Lula, Rodeo, Alavedra, El Pony Pisador o un homenatge a Aute. Els detalls d'aquests concerts i de la resta d'actes, la setmana que ve a l'Especial Festa Major de L'Independent.

Els ancoratges dels guarnits, nou element protegit

L'Ajuntament ha aprovat aquest dijous el catàleg de punts que subjecten elements dels carrers guarnits, que queden reconeguts com a element urbà i eviten conflictes que s'havien registrat. "Sorgeix una obligació dels particulars perquè els festers els puguin fer servir", ha apuntat el regidor, Eloi Badia.

El punt lila de plaça Revolució, en una imatge retrospectiva