2022: Festa Major del retorn

Maria Jaume, Inspira, Dàmaris Gelabert, Senyor Prats i friends, Tokyo Sex Destruction, Hidrogenesse, Pentina’t Lula, Germà Negre, Lildami, Alérgicas al Polen, El Pony Pisador, Rodeo, Alavedra, homenatge a Aute... Un gran programa amb 23 carrers guarnits, 8 espais de festa i 5 festes alternatives arrenca amb el pregó de Carla Carbonell, expresidenta de la Fundació Festa Major

Societat

El drac gegant de la Xina imaginada per Tordera
El drac gegant de la Xina imaginada per Tordera | À.G.P.

La Festa Major 2022 és la del retorn a allò que vam ser, en contrast al desert i la tristor del 2020 i l’ànsia accelerada post-toc de queda del 2021, on es van posar en risc les costures de l’equilibrada seguretat d’un esdeveniment que des de fa dècades aguanta la respiració durant set dies perquè el dret a l’entreteniment de milions de persones en una trentena de carrers i places estrets no faci impossible el descans dels veïns. No sempre plou a gust de tothom, però només són set dies.

Hi ha novetats enguany en part del model de gestió, la seguretat nocturna i la cultura popular

La Festa Major del retorn s’eleva de nou, orgullosa, traient pit, amb més de 900 activitats (623 que surten de la base de les comissions de carrers guarnits) i agafa l’organització amb el repte de seguir pedalant en marxa com si res no hagués passat entre el 2019 i el 2022, amb canvi de presidenta a la Fundació (Lina López agafa les regnes de Carla Carbonell, que farà el pregó) i amb els carrers encara adolorits pel tràngol de la pandèmia. No ha prosperat, en qualsevol cas, la votació aquest juny de modificar el concurs de carrers guarnits, i el 17 d’agost la plaça de la Vila acollirà com sempre l’animat lliurament de premis.

Vint-i-tres carrers guarnits, vuit espais de festa i cinc festes alternatives transportaran els visitants a altres móns (l’Orient, la Polinèsia, els vikings, Nova York), referents literaris o televisius (El Quixot, La Caputxeta Vermella, Snoopy, La Casa de Papel), animals (ocells, ossos polars) o espais concrets (un parc d’atraccions, una bugaderia, una papereria, una horta, un jardí zen, un lloc imaginat o un altre en construcció).

I en aquest territori hi ha enguany algunes novetats de funcionament que signifiquen retocs -alguns de polèmics- sobre el model de gestió, la seguretat nocturna i l’increment de l’aposta per la cultura popular: en primer lloc, el canvi traumàtic a nivell local que ha significat l’atorgament de la gestió de la Plaça del Folk a l’empresa Jölssen Events, amb una programació que redueix la música tradicional (Orquestrina Trama, Electrogralla) i augmenta la rumba i el mestissatge (Sabor de Gràcia, Pepet i Marieta, Germà Negre); en segon lloc, tots els carrers seguiran el sentit únic de circulació, ara a partir de les 18h, però a la matinada hi haurà personal nocturn de control en línia directa amb la Guàrdia Urbana, sobretot per evitar destrosses als guarnits i que no s’arribi a l’incendi de Llibertat de 2019, i també hi haurà itineraris segurs per evitar agressions sexuals i altres delictes (vegeu peça segregada inferior); en tercer lloc, la cultura popular local es rearma amb la recuperació de les visites a la Torre del Campanar i amb l’estrena el Matí de Festa Major del Lleó de Gràcia com a nova figura del bestiari local.

L’aposta diürna de Festa Major, en tot cas, no deixa de tenir en compte la gran atracció que encara signifiquen els concerts i l’ambient de nit, i enguany s’ha aconseguit concretar un programa de nivell fins al punt que sorprengui trobar tocant en els petits carrers guarnits bandes consagrades com Hidrogenesse (Mozart), Senyor Prats i friends (Providència) i Tokyo Sex Destruction (Plaça Rovira) o també emergents de renom com Pentinat’t Lula (Raspall), Alavedra o Rodeo (Festigàbal Sedeta) o El Pony Pisador (Plaça de la Vila). El premi a la banda que més concerts farà enguany per Festa Major se l’endú Alérgicas al Polen (quatre bolos!) i en el capítol d’altres, és a dir, aquells grups que els boomers encara no han detectat, la banda a descobrir és Supermeganada, el trio de Sant Adrià que ho peta amb temacles com Cajera del Condis.

L’escenari principal, no obstant això, i després de la prova de retorn de l’any passat, serà el carrer Bailèn, per primera vegada en espai obert com ja ho va ser a finals dels anys 90. L’any passat va quedar més repartit amb un altre espai a Pi i Margall, però aquest carrer viurà la Festa Major 2022 i 2023 plenament aixecat per obres i Bailèn concentrarà aquest cop grans noms de l’escena com la jefa mallorquina de l’indie-pop Maria Jaume, el traper televisiu Lildami, els exVinil Jordi Lanuza i amics amb el seu cinquè disc d’Inspira i l’autèntica Springsteen de la cançó infantil Dàmaris Gelabert.

Espai per al record. També la Festa Major 2022 dedicarà una part del programa a la memòria amb dos noms propis en clau musical i en clau de placa commemorativa: Luis Eduardo Aute i Rosa Maria Arquimbau. El cantautor amb arrels al carrer Massens, que a l’abril de 2023 ja farà tres anys que va morir, rebrà el primer dels homenatges que la comissió de festes de plaça Rovira i el col·lectiu #AuteplacaRovira li han preparat amb l’espectacle Somnis d’Aute (dilluns 15). Hi haurà, per exemple, Enric Hernàez amb Mercè Serramalera cantant Somnis de la plaça Rovira i Les quatre i deu o qui va ser segona veu d’Aute durant més de 20 anys, Cristina Narea i està previst que hi assisteixi Miki Aute, fill del cantant. I de la campanya per la placa a Aute a la concreció de la placa a Arquimbau: serà dijous 18 al migdia al carrer Gran de Gràcia 70, on va viure la periodista i escriptora.

Tres itineraris ‘segurs’ per prevenir agressions sexuals

El dispositiu de seguretat de Guàrdia Urbana i Mossos ha marcat aquest any tres rutes cap a les estacions de metro on reforçarà la vigilància. Són Lesseps-Gran-Diagonal (1), Gal·la Placídia-Travessera Gràcia-Joanic-Escorial-Encarnació-Or-Providència (2) i Nord-Martí-Bellver-Torrent de l’Olla-Còrsega (3). També hi haurà el punt lila de plaça Revolució fins a les 6 del matí.

Carrers guarnits

 1. Berga. L’Horta
 2. Ciudad Real. Ales de Llibertat
 3. Fraternitat de Baix. La Caputxeta Vermella
 4. Fraternitat de Dalt. La Fraternèsia
 5. Jesús. Estival de Nadal
 6. Joan Blanques de Baix. Tinta i grafit
 7. Joan Blanques de Baix de Tot. New York!
 8. La Perla. En construcció
 9. Llibertat. Víquings
 10. Lluís Vives. Snoopy
 11. Mozart. Darrere de la càmera
 12. Perill. Bugaderia Perill
 13. Plaça del Poble Gitano. L’espai imaginat
 14. Plaça de la Vila. CAmP per avall
 15. Plaça del Nord. Jardí zen del Nord
 16. Plaça Rovira. La vida torna a Rovira
 17. Placeta Sant Miquel.Salvem els ossos polars
 18. Progrés. Progrés Park
 19. Providència. La casa Providència
 20. Puigmartí. El dia dels morts
 21. Tordera. Passeig per la Xina
 22. Travessia Sant Antoni. Travelsia
 23. Verdi. El Quixot

---------------------------------------
24. Plaça John Lennon.
25. Plaça del Raspall. 20 anys de La Barraqueta
26. Sant Pere Màrtir. Les guerres oblidades
27. Santa Rosa. Infern per a guiris

Detall del guarnit del carrer Ciudad Real, amb el títol 'Ales de llibertat'
Veïnes de Fraternitat de Dalt, elaborant el guarnit basat en les emocions
El cap d'un llop en construcció, al carrer Fraternitat de Baix
Cartell de benviguda a la mar, un dels elements del guarnit del carrer Jesús
Veïns de Joan Blanques de Baix, preparant el guarnit d'enguany
Els gratacels de Nova York, inspiració per al guarnit de Joan Blanques de Baix de Tot
Veïnat del carrer Perill preparant el guarnit d'enguany
Preparació del guarnit de plaça de la Vila
Veïnes de la plaça del Nord amb elements acabats del guarnit zen d'enguany
Tela blanca per al guarnit de la placeta de Sant Miquel, amb el títol 'Salvem els ossos polars
Veïns del carrer Progrés elaborant un dels elements del guarnit d'enguany
Veïnes elaborant cartelleria viatgera per al guarnit 'Travelsia de Sant Antoni'
La sèrie 'La casa de papel' ha inspirat el carrer Providència per al guarnit d'enguany
Banderoles amb flors, element del guarnit del carrer Puigmartí