Raspall celebra els 20 anys de la Barraqueta, Lliris fa l’infern dels guiris i La Torna conflictes oblidats

Cinc programacions amplifiquen les festes no oficials també amb les festes llibertàries de la plaça John Lennon, amb pregó de Viky Attack, i els itinerants sorpresa de Torrijos

Societat

Homenatge a les dones de la Revolta de les Quintes, a les festes alternatives de Raspall de l'any passat
Homenatge a les dones de la Revolta de les Quintes, a les festes alternatives de Raspall de l'any passat | A.B.

Les festes alternatives de la Festa Major de Gràcia, lluny d’esllanguir-se pel desplaçament de propostes similars cap a les comissions de carrers oficials (Progrés ja fa anys, ara la nova etapa de La Perla i el camí del mig seguit per Travessia Sant Antoni o Mozart), es despleguen enguany amb quatre propostes segures i una cinquena sempre incògnita però habitualment present.

La Plaça del Raspall enguany dedica el guarnit als 20 anys de La Barraqueta. “Una oda al treball en equip”, explica la Clara Pons. Liderant el pregó alternatiu, ja integrat a plaça de la Vila el 14 a les 19h (l’any passat en diàleg total amb Jordi Cuixart, veurem enguany...), Raspall arrencarà el 15 amb una marató antirepressiva i la Holi Fest, en suport als companys absolts. Però aquest cop els monòlegs agafen el cap de cartell, amb Criar Corbs i Mockudrames (dimecres 17) i El Soterrani amb Godai Garcia (divendres 19). Als concerts hi destaca Pentinat’t Lula (dissabte 20), Sobre mi gata (divendres 19) i el tribut a Gato Pérez de No todos los gatos son pardos (dilluns 15).

La Torna té nova generació i s’han llançat a programar tres dies temàtics i un guarnit amb càrrega de profunditat. “Parlarem dels conflictes bèl·lics oblidats i també del perquè de les guerres: tràfic d’armes, explotació de recursos”, explica l’Itzi. Al programa dilluns 15 serà el dia del reggae amb el petardeig jamaicà de Sybarites. Dimarts 16 hi destaca el mercat d’artesania i dimecres 17 la cosa gira cap al llatí-salsero amb la sessió de Lacara.b.

El Casal Tres Lliris, amb un guarnit dedicat a l’infern dels guiris, s’ubica tota la setmana al pati de l’Espai Jove amb nits temàtiques a càrrecs d’Arran o Eskapulats. Hi destaca Soweto (divendres 19) i més tributs a Gato Pérez amb Los pelos del gato (diumenge 21).

Les festes llibertàries de la plaça John Lennon segueixen en forma amb tres dies i amb els concerts com a principal aparador: dijous 18 hi destaca el vintage reggae de Sonido Cavernícola, divendres 19 el pregó de Viky Attack i la música de L’arròs o Malànima i dissabte 20 el punk dels argentins Terror y Miseria. També caldrà parar l’orella pel carrer Església o Torrijos, a l’espera de la gent de La Idea.