El Quixot, la Xina, Nova York, vikings, cinema, Snoopy o els ossos polars

Tot i la pèrdua de Maspons i de dos anys a mig gas, els guarnits tornen amb força i sumen La Perla i Poble Gitano

Societat

Membres de la comissió de Mozart enllesteixen al carrer un dels elements del guarnit d’enguany
Membres de la comissió de Mozart enllesteixen al carrer un dels elements del guarnit d’enguany | Isabel Palazón

Text: Isabel Palazón/Silvia Manzanera/Àlex Gutiérrez Pascual

Berga

L’hort de Berga és un projecte treballat des d’abans de la pandèmia i, per fi, aquest any es podrà mostrar al carrer. La portalada estarà formada per un gran arbre fruiter i, a mesura que els veïns es vagin endinsant en la decoració, podran veure tomaqueres, fruites i tota mena de vegetals cultivats a l’hort, sigui recollit en cistelles petites o cultivats. Al final, hi haurà una cistella gegantina amb tot de fuites recollides, representant la fi del procés de collita. El guarnit destaca per la gran quantitat de materials tèxtils, sobretot tela i feltre, que han estat cosits i tractats pels membres de la comissió durant gairebé dos anys.

Ciudad Real

Sota el títol Ales de llibertat, Ciudad Real prepara un guarnit on els ocells són els protagonistes, ja que -a diferència dels humans- no tenen fronteres. És un crit d’esperança a l’actual situació del món, sobretot arran de la pandèmia, la guerra d’Ucraïna i les crisis migratòries del nord d’Àfrica.

Les diferents aus, orenetes, periquitos, oques, entre d’altres, estan fetes a partir d’ampolles de plàstic, teixits i altres materials reciclats i reutilitzats. La portalada, que donarà la benvinguda als visitants, serà una vidriera i al final del carrer hi haurà una font. Davant la tornada a la normalitat, aquesta comissió aposta per un model de festa més veïnal i no consumista on es faran activitats relacionades amb el teatre, els contacontes, el cinema a la fresca i, dilluns 15 d’agost, hi haurà la coral dels Iaioflautes.

Fraternitat de Dalt

Fidels al seu estil, els veïns de Fraternitat de Dalt han construït un guarnit que connecta amb les emocions i han traslladat el paradisíac paisatge de la Polinèsia fins a la Vila a base materials reciclats, reaprofitats de guarnits passats, i reconvertits de donacions de comerços amics, i molta imaginació i consciència ambiental. “És molt difícil fer-ho tot amb material reciclat però ho intentem”, explica la Mari, membre de la comissió. Fraternèsia donarà la benvinguda als visitants amb un volcà (“es farà el que es pugui”), i tot estarà ple d’elements vius (plantes, flors, arbres, peixos) en un carrer que procura reduir al màxim l’impacte ambiental. Per suposat, a la programació no pot faltar un dia dedicat al teatre o els jocs, amb  llançament de botifarra amb mongeta inclòs, enguany versió infantil.

Fraternitat de Baix

Basat en la Caputxeta Vermella, Fraternitat de Baix ha construït un guarnit on els visitants podran endinsar-se dins del conte tot fent un recorregut des d’una de les entrades de la mà de la protagonista del conte, fins a arribar a casa de l’àvia on es refugia el llop. El camí estarà ple de roselles i mores, formigues, papallones i altres elements de bosc. Pel que fa a les activitats, destaquen el taller de Ball de bastons amb els Bastoners de Gràcia el dia 16 i el taller Descobreix la Marieta Antonieta, dijous 18.

Jesús

Un banquet de Nadal a l’agost. Aquest serà el guarnit que decora el carrer Jesús enguany. La crítica sobre el canvi climàtic sembla inevitable: “Està present la idea que cada cop els Nadals són més calorosos”, explica Kepla Uharte, president de la comissió. Tot i això, la temàtica vol ressaltar els valors de reunió i festa però allunyada de la càrrega religiosa. Per això, la comissió ha decidit buscar inspiració en l’origen del Nadal, és a dir, en el solstici d’hivern, una festa en la qual se celebra l’arribada de l’estació i alhora es preveien uns mesos complicats per la falta d’aliment.

El banquet estarà penjat del sostre de manera que els visitants veuran la taula de cap per baix, on estaran els elements típics d’un banquet de Nadal: regals, galetes de gingebre, estels, llums o torrons. Tot fet amb materials reciclats o reutilitzat d’altres anys.

Joan Blanques de Baix

Aquest carrer proposa un guarnit enfocat en les arts plàstiques. “És una temàtica pensada per als nens”, explica l’Enric, membre de la comissió. Fent ús de materials reciclats i reutilitzats, el guarnit estarà farcit dels elements més imprescindibles que es poden utilitzar per fer un obra d’art: capses de colors Alpino, pinzells, gomes d’esborrar, llapis, tubs de pintura... I, sobretot “color, molt color”. El sostre estarà cobert de llençols que formaran làmpades. A més, es planeja que hi hagi un quadre interactiu a una de les portalades i que es vagi pintant dia a dia. Com a activitats, es planegen dos tallers infantils relacionats amb la creació artística, un de fluid painting i un altre de mandales que es faran els dies 16 i 18 d’agost, respectivament (10.30h).

Joan Blanques de Baix de Tot

En 1977 Frank Sinatra cantava New York New York. Gairebé cinquanta anys després, la cançó titula el guarnit del carrer de Joan Blanques de Baix de Tot. El recorregut començarà a Brooklyn, on hi haurà una recreació del pont homònim. Després, vindrà un espai dedicat a Central Park, on estarà instal·lat el Carrusel. La següent parada seran els lluminosos carrers del Village i Broadway i el viatge acabarà al Skyline. “El mèrit es troba en aconseguir que una garrafa d’aigua es converteix en una boca d’aigua o un fanal”, expliquen. “Es volia tornar a fer un entorn en el qual et poguessis submergir”, declara Carla Carbonell, que recorda La mar salada del 2016. Per aquest motiu, una ciutat tan reconeixible dins de l’imaginari popular com és Nova York, semblava l'elecció ideal pel guarnit.

Llibertat

Amb ambició i molta energia torna Llibertat després de dos anys a mig gas però sense perdre el compromís fester. No amaguen les dificultats de recomençar però també se n’alegren de comptar amb “mans fresques”. “Moltes persones han vingut a viure a Barcelona i volen connectar amb la tradició popular”, explica Dani, contenta de tenir més suport per construir Vikings. No faltaran els típics vaixells fets de fusta (tres), el temple i la taverna (primera barra), una zona de guerra, Thor i la serp marina, entre molts altres elements. Han tingut en compte totes les referències a l’imaginari viking. “I el casc no té banyes”, recorda Dani. Rigor, sempre, que per això hi ha dos historiadors a la junta. Enguany hi ha  especial èmfasi en el reciclatge i en la inclusió (amb àudio descripció per a persones cegues i amb places reservades per a necessitats especials). Al cartell no podia faltar la cultura popular, la música i els puzzles! Els clàssics de Llibertat.

La Perla

El carrer engega nova etapa amb l’empenta d’un grup de joves que troben en la Festa Major un espai més de participació i implicació amb el barri. “Perquè després diguin que el jovent passem de tot”, expliquen mentre converteixen tetrabriks i cartrons en peces d’una obra per fer En construcció. Amb material trobat al carrer o  cedit d’esplais i casals amics, enllesteixen un decorat que inclou una grua, parets de maons i fins i tot un policlínic. La programació inclou una nit de rumba, una nit de hip-hop i una altra dedicada a gèneres disidents. Perquè la música i la festa són Festa Major i la nova Perla, com  la vella, són defensors de la música i la festa.

Lluís Vives

Cinc grans figures del gos Snoopy, el personatge de Charles M. Schulz, són els protagonistes del carrer Lluís Vives, que enguany s’atreveix a guarnir amb elements de més envergadura. “Mai havíem fet figures tan grans”, explica el tresorer de la comissió, Juan Belmonte. El company inseparable de Charlie Brown, elaborat amb porexpan o malla de galliner, paper de diari, pintura i tela per a les orelles, adopta diverses caracteritzacions. La més cridanera: la del pilot d’aviació de la Primera Guerra Mundial que converteix la seva caseta en un avió i maleeix el baró Roig. El personatge de la sèrie de còmics Peanuts està acompanyat de sis Woodstock, l’inseparable ocellet groc, que van en globus aerostàtics penjats del sostre del carrer.

Mozart

Llums, càmera i acció! Els Estudis Mozart mostren què s’amaga darrere de la màgia de la pantalla gran. El guarnit farà un recorregut pels diferents departaments d’un estudi cinematogràfic, centrant-se en aquells dedicats als efectes especials, alhora que homenatja Mèlier i el spaghetti western, King Kong, Tauró, Godzilla i Fantástico Mr. Fox. Les estructures estan inspirades en l’Art Decó i l’entrada en els Estudis Paramount, amb una estàtua dedicada a Annabelle Serpentine Dance. També destaca el mural dedicat a la directora ucraïnesa Maya Deren, figura del cinema surrealista dels anys quaranta, que vol visibilitzar les dones.

Perill

Inspirats en Lavandería Ángel de Lucía Berlín, Perill obre la seva pròpia bugaderia amb un guarnit que pretén conscienciar sobre la indústria tèxtil, el fast fashion i la deixalla de roba, alhora que reivindica models de consum més sostenibles. Bugaderia Perill estarà decorada amb rentadores, planxes i, el més important, roba donada. “El missatge és no tiris, reutilitza”, explica la Carmela, membre de la comissió. Respecte a la programació, destaca Art Sonar (totes les nits), amb actuacions de poesia experimental, performance i recitals de música alternativa.

Plaça del Nord

“Volem reivindicar una plaça tranquil·la”. Amb aquesta declaració d’intencions, Rosa Folguera, veïna de la comissió de la plaça del Nord presenta El Jardí Zen del Nord. Inspirat en la cultura japonesa, la proposta fa del material reciclat l’ingredient principal per crear els elements decoratius: llanternes de grans dimensions amb cartró d’oueres, fanalets amb garrafes de plàstic i llaunes de tonyina, i unes carpes amb ampolles de plàstic i terrines de melmelada individuals que nedaran en un estany amb presència de nenúfars, fets de goma eva i ampolles de plàstic. Tot plegat amb el toc final d’una capa de pintura. Unes portes Tori d’entrada i uns gongs rematen la decoració.

Plaça del Poble Gitano

Amb moltes ganes  de viure de nou la Festa Major, treballa aquests dies la comissió de Poble Gitano per construir L’espai imaginat, una visió divertida de l’univers, un guarnit ple d’estrelles, coets, meteorits i extraterrestres. Una versió “de fantasia i molta imaginació”, segons explica la Mariona, membre de la comissió. Dinars populars, concerts (Yumitus del Pichón, Peret Reyes, Makamba) o tallers i activitats infantils omplen el programa d’un carrer que torna amb alegria, ritme i molta rumba!

Plaça Rovira

Un arbre de grans dimensions amb animals de totes mides, formes i colors serà el protagonista del guarnit que preparen veïnes i veïns de Plaça Rovira. Una figura que permet celebrar la vida, que torna a aquest espai festiu, tal com indica el títol escollit per la comissió veïnal. Tortugues, sargantanes, serps o camaleons de fantasia s’han començat a elaborar amb materials com el paper maixé, la roba sense teixir i la pintura. El retorn de la vida a Rovira passa per una programació variada i pensada per a tots els públics.

Plaça Vila de Gràcia

CAmP per vall és el joc de paraules que la Plaça de la Vila ha escollit com a títol del guarnit d’aquest any, en què tots els elements queden penjats. Hi haurà gespa, animalons, insectes i vegetació diversa, tots ells fets amb materials reciclats i reutilitzats d’altres anys. Té petits detalls que referencien l’activitat castellera de la comissió (les maduixeres estan fetes amb mocadors de castellers). De la mateixa manera, el sostre està pensat per poder tenir més d’una vida i poder ser reutilitzat en futures ocasions. CAmP per vall també vol deixar un missatge de conscienciació sobre la importància de tenir zones verdes.

Placeta Sant Miquel

Sota el títol Salvem els ossos polars, el guarnit és una representació del Pol Nord que vol conscienciar sobre el canvi climàtic i l’amenaça que representa per als animals antàrtics. L’eslògan que l’acompanya és “tant blanc i tan lliure com la vida d’un os, un amic feresc que nosaltres volem preservar”. Es farà un penjat amb ossos polars, quadrats de gel, un iglú, i un sostre que vol imitar una aurora boreal. En la construcció del guarnit s’hi ha empleat, en la seva majoria, teixits donats a la comissió i filferros i fusta que sostindran l’estructura.

Progrés

La comissió de Progrés prepara un guarnit basat en un parc d’atraccions a l’estil fira anomenat ProgrésPark. La portalada superior estarà decorada amb una font i la mascota del parc, creada per la mateixa comissió. Al llarg del carrer hi haurà una sínia i paradetes amb crispetes i cotó filat de sucre que arribaran fins a la següent atracció: el castell del terror que, depenent del moment del dia, tindrà objectes amb moviment. A la portalada inferior hi haurà una muntanya russa amb una vagoneta que emetrà crits. La comissió admet que “els ha costat arrancar”, però afronten amb molta il·lusió la tornada de la normalitat i el concurs de guarnits. Actuació de la banda Alérgicas al Polen a la Nit Feminista (20/08).

Providència

La sèrie televisiva d’èxit La casa de papel ha servit d’inspiració per al veïnat de Providència, que enguany es prepara per instal·lar-hi un autèntic robatori. El reciclatge de materials com culs d’ampolles de plàstic, mànecs de garrafes i papers de diari permeten elaborar diferents element. De fet, les lianes i els troncs de la decoració de l’any passat s’han convertit en els marcs d’uns quadres de pintura molt especials. Lingots i monedes d’or decoraran els diferents espais del carrer, amb la presència d’una caixa forta en una de les entrades. No hi faltaran les figures dels atracadors amb les característiques màscara i granota de feina.

Puigmartí

Inspirats en la icònica festivitat mexicana, Puigmartí recupera de 2020 el guarnit El dia dels morts. La decoració està feta íntegrament amb bosses de plàstic de color i cartolina. Els vianants trobaran el carrer guarnit amb banderoles decorades amb flors, màscares tradicionals, calaveres i quadres penjats del sostre. A la portalada situada a la cantonada de Milà i Fontaner hi haurà un altar als morts, decorat amb retrats falsos i espelmes.

Tordera

Tordera proposa passejar per alguns dels elements més emblemàtics de la cultura xinesa. Un drac de grans dimensions amb la boca oberta i ensenyant dents i ullals serà l’entrada per Progrés amb un cos d’uns vint metres de llargada fet de tela cosida. Una pagoda estarà situada a la sortida de Fraternitat. A dins, desenes de fanalets vermells penjats del sostre donaran un  caire oriental a l’espai. Els dos anys anteriors han passat factura. “Ens està costant trobar moments de dedicació”, apunta Laia Miller, membre de la comissió. De la programació, Tordera proposa recuperar una activitat infantil tan nostrada com la xocolatada, amb l’animació del Dúo Solimar (16/08, 18.30h).

Travessia de Sant Antoni

Travelsia de Sant Antoni és el propi viatge del carrer en forma de guarnit, on els visitants trobaran tot el procés de viatjar. A la portalada d’Astúries s’inicia la planificació, després el transport (cotxes, avions, trens, globus...), els diferents tipus d’itineraris i la destinació, que poden ser ciutats o entorns rurals, exemplificats amb tendes de campanya, caravanes o càmpings. Com succeeix a tots els viatges, hi haurà la tornada, representada pels souvenirs, les postals i altres objectes de record. Finalment, “el guarnit acaba quan tornem a casa”. La portalada de Montseny serà un calendari gegant.

Verdi

El clàssic de la literatura creat per Cervantes és el tema que va inspirar a la comissió de Verdi ara fa tres anys i que ara recupera perquè estava prou avançat com per deixar-ho córrer. Perfeccionistes, precisos i ambiciosos, perquè el que més els agrada és fer guarnit, enllesteixen fins a l’últim detall del Quixot, Sancho Panza, Dulcinea o Rocinante. I llibres, molts llibres per tot arreu. I molts materials reaprofitats per representar com mai s’havia fet diferents escenes d’aquesta obra mestra. “El guarnit és la base de tot, pots guanyar o perdre, això és aprenentatge de vida”, clou Susanna Font.

El personatge Snoopy ha inspirat els veïns de Lluís Vives
Molta tela  de galliner i paper de diari per fer els vikings de Llibertat
El drac gegant de la Xina imaginada per Tordera
Susanna Font empaperant un dels Quixots de Verdi
Veïnes del carrer Berga, preparant el guarnit d'enguany
Detall del guarnit del carrer Ciudad Real, amb el títol 'Ales de llibertat'
El cap d'un llop en construcció, al carrer Fraternitat de Baix
Veïnes de Fraternitat de Dalt, elaborant el guarnit basat en les emocions
Cartell de benviguda a la mar, un dels elements del guarnit del carrer Jesús
Els gratacels de Nova York, inspiració per al guarnit de Joan Blanques de Baix de Tot
Veïns de Joan Blanques de Baix, preparant el guarnit d'enguany
Veïnat del carrer Perill preparant el guarnit d'enguany
Preparació del guarnit de plaça de la Vila
Veïnes de la plaça del Nord amb elements acabats del guarnit zen d'enguany
Tela blanca per al guarnit de la placeta de Sant Miquel, amb el títol 'Salvem els ossos polars'
Veïns del carrer Progrés elaborant un dels elements del guarnit d'enguany
Veïnes elaborant cartelleria viatgera per al guarnit 'Travelsia de Sant Antoni'
La sèrie 'La casa de papel' ha inspirat el carrer Providència per al guarnit d'enguany
Banderoles amb flors, element del guarnit del carrer Puigmartí