Cécile de Visscher (Nexe): "Fa anys que volem ampliar el centre d'educació especial"

La fundació d'atenció a infants amb pluridiscapacitat es reforça ara amb la primera convocatòria d'unes beques de recerca

Societat

Cécile de Visscher, al centre de Nexe de Travessera de Dalt 102
Cécile de Visscher, al centre de Nexe de Travessera de Dalt 102 | À.G.P.

Fa més de quaranta anys que Nexe Fundació es dedica a l'atenció a infants i joves amb pluridiscapacitat i el suport a les seves famílies. Des del centre d'educació especial del carrer Escorial 169 i el d'atenció especialitzada de Travessera de Dalt 102, la presidenta i cofundadora de l'entitat, Cécile de Visscher (Lovaina, 1951), lamenta la insuficiència d'aquests espais per continuar a Gràcia. Aquesta tasca social es reforça ara amb la primera convocatòria d'unes beques de recerca que es tanca el 30 de setembre. Amb la Fundació Blanquerna i l'Institut Borja de Bioètica, Nexe Fundació pretén generar coneixement sobre pràctiques que contribueixin a millorar la qualitat de vida dels infants amb pluridiscapacitat i a l'exercici dels seus drets. 

Com van ser els inicis de l'entitat? 
Vam tenir la preocupació que hi havia nens que entraven  a l'escola molt tard, als sis anys. Hi havia un tipus de nens que estaven exclosos de l'escola inclusiva. I vam començar com un centre d'atenció precoç amb una modalitat de grup per a nens molt afectats i una altra d'ambulatòria amb tractament.

Una de les conviccions de Nexe és la igualtat de drets dels infants.
Actuem sempre amb uns principis fundadors que segueixen vigents. Tota persona neix amb capacitats; els pares tenen dret a una vida similar a la d'altres famílies; tothom té dret a l'educació, adaptada a les capacitats de cadascú; i considerar els pares com a partners.

Quin vincle heu creat amb Gràcia? 
Estem molt arrelats, aquí. Participem en activitats conjuntes tot l'any. Col·laborem amb l'escola Teixidores, la biblioteca Jaume Fuster, el CAP Larrard i l'Hospital de l’Esperança.
 
Un cop transformat el local de Travessera de Dalt, teniu opcions d'augmentar els espais? 
Ens agradaria molt quedar-nos a Gràcia, però fa anys que busquem un local més gran i trobem moltes dificultats. Necessitem ampliar l'escola d'educació especial. Després de la pandèmia hi ha personal que ha continuat fent teletreball perquè no tenim espai.

Com és l'atenció als infants?
És un acompanyament que inclou la família, no solament els pares, sinó també germans i avis. El nostre paper és afavorir aquest desenvolupament global de l'infant, però donant resposta a cada necessitat.

Quin suport tenen les famílies? 
Reben sentir, veure i viure que a casa tens un nen, un fill, i ja no és un conjunt de símptomes. Ressaltem les coses positives de tots els nens. Un somriure, una mirada o un petit gest amb la mà. També és important trobar-se amb altres famílies que viuen el mateix i no sentir-te sol. Comprovar que hi ha famílies que han passat per això ajuda molt.•