L'Hora del Jazz recupera plaça de la Vila en una edició d'homenatges

Després de cancel·lar les actuacions a Gràcia el 2020 i optar per Dones del 36 l'any passat, l'emblemàtic cicle recupera cartell

Cultura

Actuació de la banda Helena Camps Quartet a Dones del 36
Actuació de la banda Helena Camps Quartet a Dones del 36 | Cedida

L'Hora del Jazz, un clàssic que arrenca el curs de la programació cultural a Gràcia, torna enguany amb una edició d'homenatges amb Joan Vinyals i Tete Montoliu com a protagonistes i amb la recuperació de la plaça de la Vila com a escenari històric del festival, després que s'hagués cancel·lat a Barcelona el 2020 a causa de la pandèmia.

La 32a edició proposa 15 concerts de l’11 de setembre al 20 d’octubre a la Plaça de la Vila i en diferents sales de la ciutat comtal, Sitges, Tarragona, Sant Vicenç dels Horts, Girona, Bigues i Riells, Vilafranca del Penedès i Granollers. Organitzat per l'Associació de Músics  de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM), la proposta manté la voluntat de donar suport i visibilitat als músics del país, així com el seu caràcter reivindicatiu. "Els darrers anys han estat molt difícils per als músics i ara estem totalment capficats en l'estatut de l'artista", ha explicat el president de l'entitat, Guillem Arnedo, durant la presentació del festival aquest dimarts.

L'edició d'enguany comptarà amb figures de renom, un alt percentatge de músics joves i la meitat de les propostes liderades per dones. L'escenari gracienc rebrà a Jazztanyoles (Elisabet Raspall i Belén Cabanes) i Pol Omedes ¡Pura Vida! (18 de setembre), Alba Careta i Roger Santacana i Daniel Ferruz Quartet (25 de setembre) i Madera Viva Trio i Maria Esteban Quintet (2 d’octubre). El format de doble concert es manté en horari de tarda (18 i 19h) i no cal inscripció prèvia.

Dos espectacles especials. L'Hora del Jazz de 2022 també estarà marcat per dos concerts extraordinaris, el primer dedicat a Joan Vinyals, guitarrista a La Banda de Juan Perro i president de l’AMJM durant dotze anys, mort el mes de gener passat als 63 anys. Un concert a Luz de Gas el 12 d'octubre reunirà amics i excompanys de Vinyals (entre els quals la Companyia Elèctrica Dharma, Judit Neddermann, Víctor Bocanegra, Carme Canela, Laura Simó i Monica Green, a més de Santiago Auserón) per homenatjar el músic, de qui es presentarà també un disc pòstum publicat aquest estiu: Estol de blaus. Vinyals va ser també fundador de l’Acadèmia Catalana de la Música i va liderar bandes com Guitarras Mestizas, Box Office i Fuego.

El segon concert especial serà, a més, el que posi punt i final al festival: un homenatge al pianista Tete Montoliu just quan es compleixen 25 anys de la seva mort.

Reivindicant la figura de Tete Montoliu

La cloenda serà el 20 d’octubre a l’Auditori ONCE de Barcelona on es reivindicarà el llegat de qui va ser president honorari de l’AMJM: Tete Montoliu (1933-1997). Hi haurà una taula rodona i les actuacions de The Changes i els pianistes Manel Camp, Ignasi Terraza i Xavi Torres amb un programa improvisant sobre peces del cèlebre pianista.