El Rebost Solidari no té continuïtat garantida si Serveis Socials no hi aboca el 50% dels diners

L'Ajuntament planteja com a única solució una redefinició a la baixa de l'oferta i l'entitat es nega a ser una simple repartidora de lots del Banc dels Aliments

Societat

La seu del Rebost Solidari, al carrer Reig i Bonet 12A, a tocar d'Escorial
La seu del Rebost Solidari, al carrer Reig i Bonet 12A, a tocar d'Escorial | À.G.P.

El somni de mitja dotzena de veïns que cap al 2016 van voler donar realitat social a peu de barri als seus pensaments sobiranistes constituint una entitat de redistribució d'aliments no té el futur immediat gens garantit i s'aboca al tancament. Dos anys i mig després de l'estrena aquell gener de 2020, quan van començar atenent 367 persones i amb l'esclat de la pandèmia en van arribar a atendre 4.000, el Rebost Solidari del carrer Reig i Bonet ha hagut d'endarrerir la reentrada de setembre al 6 d'octubre i ara mateix les previsions pressupostàries porten a afirmar a Montserrat Higueras, la presidenta de Gràcia Participa,  l'entitat que gestiona el Rebost, que "arribarem a desembre/gener a tot estirar".

"No canviarem el projecte: volem seguir tenint producte divers, peix, bolquers"

No hi hagut en aquests dos anys i mig de trajectòria del Rebost Solidari ni un moment d'alleujament en les finances per una dinàmica que volia anar més enllà de ser repartidora de lots de Banc dels Aliments, la feina que tradicionalment fan les parròquies i espais afins. El Rebost anava més enllà i comprava amb les donacions aquells productes que també formen part de les necessitats de la pobresa: peix, carn, bolquers, productes de neteja i d'higiene personal...

Les prestatgeries de l'espai de Reig i Bonet 12A han patit però no han estat mai buides, encara que els seus promotors hagin hagut d'aportar crèdit personal o els 210 voluntaris que fan funcionar el Rebost hi hagin apostat temps i salut. Alguna alegria econòmica hi ha hagut, com quan l'entitat alemanya Agermanament BCN Colònia va donar 15.000 euros que estaven inicialment dedicats a una actuació dels Castellers de la Vila de Gràcia que es va suspendre per la pandèmia.

El moll de l'os sempre ha estat, en tot cas, el suport de l'administració municipal. "A més demanda, hem tingut més aliments de base, però els ingressos en subvencions no han anat més enllà del 20% i haurien de ser almenys d'un 50%", planteja Higueras. En un moment d'augment de preus del transport i de subministraments fixos, ja no és suficient ni els cobraments dels ajuts pendents (20.000 euros de l'IMSS i 3.000 del Districte). "Tenim 1.800 euros al compte corrent i, quan cobrem els ajuts pendents, ens quedaran set o vuit mil euros nets després d'eixugar els deutes per comprar; és inviable", conclou.

Des de l'Institut Municipal de Serveis Socials, aquest dijous s'ha proposat a l'entitat una "redefinició" de l'oferta amb el suport d'un equip tècnic "per fer el Rebost Solidari "més sostenible" i els responsables -a la reunió hi han anat sis tècnics municipals- han descartat un increment de la dotació pressupostària. L'únic marge, i on el Rebost hi veu una possibilitat mínima, és en la despesa estructural. Mentrestant, l'Ajuntament ja ha començat a reubicar els afectats com a "màxima prioritat", un cop constatat el desacord.

Incertesa pel futur del nou local de l'entitat a Pau Alsina

En els múltiples episodis de negociació encallada entre Ajuntament i Rebost, l'anunci de trasllat al nou local de Pau Alsina 115 el passat febrer es va viure amb alegria -alhora que s'oferia el local actual de l'entitat als esplais Espurna i Matinada, un altre front obert. "Gràcies pel local, però si no arriben diners, no servirà de res", diuen.

 

Usuaris del Rebost Solidari, entre prestatges i neveres