La paràlisi del pla Tres Turons a Gràcia deixa finques municipals i carrers sense mantenir

La Sindicatura de Greuges dona la raó al veïnat del carrer Manlleu sobre un espai que genera filtracions i humitats des de fa 20 anys

Societat

Carrer Manlleu, amb el solar municipal frondós sobre el bloc afectat
Carrer Manlleu, amb el solar municipal frondós sobre el bloc afectat | A.B.

Només falten nou mesos perquè es compleixin deu anys de l'únic moviment executiu que ha fet l'Ajuntament de Barcelona al districte de Gràcia en el pla urbanístic de reordenació dels Tres Turons. Un 5 de juny del 2013 la societat municipal Gestió Urbanística SA (BAGURSA) va rebre l'encàrrec del govern d'actuar sobre l'anomenada fase zero sobre deu finques dels carrers Morató, Taradell, Mare de Déu dels Àngels i passeig Turull. No es va actuar, cap moviment i fins ara el silenci.

"És injustificable i desproporcionat", apunta el síndic, David Bondia, en la resolució

El veïnat, que en aquests carrers hi viu en cases amb o sense fonaments i carrers sense asfaltar, exterioritza la lògica angoixa davant de qualsevol novetat, però no per això s'aturen a l'hora de voler l'espai digne. Aquest ha estat el cas del carrer Manlleu, a tocar de la minirotonda on hi ha altres vies com Cardedeu, Veciana o General Mendoza.

La Sindicatura de Greuges, en una resolució (no vinculant) feta pública el 24 d'agost, dóna la raó al veïnat, quan ha fet aflorar de nou un conflicte enquistat almenys des del 1999: un solar de propietat municipal (al número 3) i expropiat el 1990 també en aquella fase zero de Tres Turons, es va arrasar de manera que es va generar una acumulació de terres a la paret mitgera d'una finca habitada (al número 1). "El terreny se suporta a casa meva i m'hi entra aigua, quan abans hi havia una separació", explica l'Ester Prats, part denunciant, que ha rebut aquest agost la resolució en cinc fulls de la Sindicatura.

La resolució es fa ressò de les filtracions a l'interior dels habitatges, que afecten acabats i al mobiliari, i constata que no s'han escoltat mai les peticions de neteja del solar fetes el 1999, 2000 i 2021. "És absolutament desproporcionat i injustificable el transcurs de 22 anys per atendre la petició de la ciutadana, sobretot quan es tracta d’un solar de propietat municipal”, diu el síndic David Bondia.

En Lluís Lazaro, al mateix bloc afectat, subratlla problemàtiques afegides i col·laterals: l'okupació de l'espai municipal amb creixement frondós de vegetació i una caseta de fusta on hi han viscut en aquests 20 anys i hi viuen uns nois, i a banda el boterut carrer de pujada i amb aparcament assilvestrat. "Fa un any van arreglar el carrer però amb grava i amb les primeres pluges se'n va anar tot avall", diu. La versió la certifiquen els veïns dels números 7 i 9, que expliquen les torrentades i inundacions que es registren al carrer del darrere, Mare de Déu dels Àngels. Però el tema central és Tres Turons: "si ens han de fer fora, ens ho faran saber o ens indemnitzaran? Els meus avis van comprar aquest terreny fa 50 anys", diu la noia.

El Districte s'escuda a no actuar per l'okupació

El cas Manlleu no serà el cas Jaén, on la plaga de rates i la pressió mediàtica va fer pactar el consistori amb el propietari per entrar malgrat que hi havia habitatge en precari a dins. "Quan el solar estigui buit, es procedirà a la neteja", diuen.