Núria Balada: "Deixo la casa endreçada; vam fer una evolució i el temps ens ha donat la raó"

La presidenta de Junts i abans del PDeCat dóna pas a Carme Lléo, també actual portaveu del grup municipal a Gràcia

Política

Núria Balada, fins ara presidenta de Junts a Gràcia, en un acte oficial
Núria Balada, fins ara presidenta de Junts a Gràcia, en un acte oficial | Cedida

Núria Balada (Barcelona, 1978) tanca etapa com a presidenta de Junts i del PDeCat a Gràcia en el període de canvis que l'espai postconvergent ha viscut entre 2016 i 2022. Qui també va ser preesidenta de l'Institut Català de les Dones, ara seguirà vinculada a la sectorial de Feminismes juntaire, per a la qual ha sortit elegida amb un 87,8% dels vots. En aquesta entrevista, Balada explica aquest tros de camí, sobretot a Gràcia.

Sis anys de presidenta en dues formacions. Com vas viure el canvi de PDeCat a Junts?
Se m'ha fet difícil. Va ser un temps de força malentesos, també amb la pandèmia, amb el canvi de local i començant de zero amb Junts. Però vam fer una evolució natural a una cosa més àmplia i el temps sembla que ens dóna la raó. I per la meva banda, crec que deixo la casa endreçada.

També vas viure la sacsejada del canvi total de consellers del grup municipal a Gràcia. Què te'n queda en el record?
Era un equip fantàstic i ben compaginat, que malauradament van haver de sortir del grup. Estic molt contenta ara del nou equip, que són molt guerrers, i n'estic molt satisfeta. Només tinc elogis per a l'equip anterior i l'actual.

Com has vist canviar Gràcia en els últims anys? Se us ha vist molt actius a Pi i Margall, per exemple.
Crec que és una cosa general dir que el districte s'ha anat degradant i està més brut. És el que ens diu la societat civil i les entitats, a qui ens devem, i el partit ha d'acompanyar el grup municipal en la detecció d'aquest sentir.

Esteu en mode precampanya. Què li dius a la nova presidenta, Carme Lleó, també portaveu al grup.
Mode campanya total, i de consells pocs, perquè en sap prou. Continuar estant al carrer i animar a fer una campanya potent.

Sembla que ja teniu candidat.
En un parell de setmanes ho sabrem però [Trias] seria un gran candidat perquè va ser un fantàstic alcalde, també com a regidor adscrit a Gràcia.

Us trauríeu l'espineta del 2015, que no us ho esperàveu.
També, i de continuar projectes que es van iniciar aleshores en una ciutat que, per exemple, en neteja i projecció internacional estava millor que ara.

Clara Camps (CUP), primera candidata local a les eleccions del 28-M

La CUP ha situat en el número 10 de la llista per Barcelona aquesta professora de sociologia i activista per l'educació pública. Camps ha estat elegida aquest cap de setmana entre 15 aspirants en l'assemblea cupaire a la qual es presentava remarcant el seu vincle amb Gràcia.