El Mercat de l'Estrella posa en marxa el compte enrere per marxar a l'estiu al Baix Guinardó

Els comerciants encara viuran el Nadal a Pi i Margall i els jardins de Marina es preparen per reconvertir una part del llac en plaça

Societat

El mercat provisional de l'Estrella s'ubicarà en un espai arran del llac del Parc del Baix Guinardó
El mercat provisional de l'Estrella s'ubicarà en un espai arran del llac del Parc del Baix Guinardó | À.G.P.

El Mercat de l'Estrella viurà el seu any 66 d'història lluny del seu emplaçament habitual, a l'avinguda Pi i Margall ben aixecada per les obres, i s'instal·larà als Jardins del Baix Guinardó. Res que no se sapigués. Però ara ja s'afina més la data de trasllat, a la primavera es faran les obres i a l'estiu es farà el canvi. Ahir una reunió de treball va acabar de tancar serrells del projecte amb una trentena de paradistes.

Paradistes i Mercats s'han trobat aquest dijous per enllestir serrells del projecte

El procés de negociació, en tot cas, ha fet aflorar detalls de la complexitat de la decisió de Mercats. En primer lloc, la confessió dels tècnics quan ara fa un any van adonar-se de la necessitat urgent de la reforma a l'edifici de Pi i Margall. "Ens vam espantar molt perquè hi havia un problema d'al·luminosi que va avançant i que en poc temps s'hagués traduït en deteriorament continu", van dir. També s'hi va afegir el trencament de canonades i les mines que van provocar fortes humitats en no anar pels desaigües adequats. "Un assentament lleu podria dur al trencament del fibrociment de la coberta", van afegir.

Amb aquesta diagnosi, la conclusió feta pública ja el novembre passat (vegeu L'Independent núm. 865) era marxar més aviat que tard cap a un lloc que no solapés àrees d'influència d'altres mercats i que tingués uns 1.400-1.800 metres quadrats. No hi havia massa opcions.

El mercat provisional, amb el projecte fet, tindrà quatre accessos i s'assentarà sobre un metre de ciment d'alçada per compensar l'enclotament i al límit del llac. Els primers càlculs de trasllat apuntaven al gener i ara se'n van a l'estiu. El Nadal, en tot cas, l'Estrella serà encara l'Estrella de Pi i Margall.

Hi ha molts elements col·laterals amb aquest aterratge als Jardins del Baix Guinardó. En primer lloc, l'afectació als arbres de l'espai elegit, amb uns 25 exemplars, sobretot pins amb poca salut, que es reposaran. També, d'acord amb els pressupostos participatius d'Horta-Guinardó, la reforma del llac, que s'eliminarà en dos terços per esdevenir una plaça i amb el terç restant per acollir jocs d'aigua.

Queixes dels veïns de Sant Lluís per l'acumulació de brossa a tocar de Pi i Margall

Després de diverses queixes, els veïns de Sant Lluïs amb Alegre de Dalt han començat a documentar diàriament l'acumulació de brossa i de tota mena de materials als contenidors de la zona, que ara es fa més estreta i complexa per l'efecte de les tanques de les obres (foto inferior).

Acumulació de brossa a tocar de Pi i Margall, a Sant Lluís amb Alegre de Dalt