La plataforma Illa Interior 95 supera el bloqueig legal i el súper nou retira tot l'amiant

La normativa que argumentava l'Ajuntament per no actuar a Pi i Margall es reinterpreta i l'espai reobrirà amb una coberta nova

Societat

La nova teulada de l'Illa Interior 95
La nova teulada de l'Illa Interior 95 | Cedida

La vida a la frontera dels districtes sovint es difumina i passa per sota dels radars dels mitjans generalistes i locals, però aquest no ha estat el cas de l'anomenada Illa Interior 95, el triangle que formen Pi i Margall, Sardenya i Ronda Guinardó. Gairebé dos anys després d'arrencar la mobilització pel canvi de llogater de l'interior d'illa (d'un pàrquing a un súper), les onze comunitats de veïns s'han sortit amb la seva i des dels balcons de dins de les finques ja es pot veure la nova teulada. Tot l'estiu, durant dos mesos, operaris ben protegits han retirat les plaques d'amiant que ocupaven desenes de metres quadrats d'un espai disconforme. 

Ara els dubtes se centren en la neteja de la teulada i el soroll per l'entrada de mercaderies

A aquesta característica, la disconformitat del triangle (que les imatges fan evident), s'ha aferrat durant mesos l'Ajuntament per no actuar i com a opció només obria la possibilitat a "reparar els elements amb amiant malmesos". La teulada, tal com van apuntar els veïns en el seu primer manifest que va servir com a base de recollir prop de 500 signatures, datava de 1958 i hi havia "risc de contaminació per petits despreniments de la uralita".

Una portaveu de les comunitats mobilitzades ha remarcat que, més enllà de la llarga espera des que van començar amb una primera nota informativa als veïns el novembre de 2020, "aquesta situació greu de salut s'ha resolt i ja no existeix", encara que durant molt de temps van tenir la "temença" que no s'acabaria traient.

Els veïns, tot i veure ara el got mig ple, adverteixen que el nou llogater no ha tingut mai una deferència informativa i només va ser un rètol a finals de juny el que va fer creure que el canvi de teulada era possible. També els contactes amb l'Ajuntament i el districte (ja en territori d'Horta-Guinardó, encara que el tema va sortir també en consells de barri de Grassot) han estat intermitents i no han respost a totes les peticions veïnals. "Vam demanar una teulada ecològica i ara encara ens queda el dubte de qui s'encarregarà de la neteja i del soroll que farà l'entrada de mercaderies", afegeixen.

Mentrestant, les obres d'adequació i reconversió de l'espai en un supermercat de cadena van a bon ritme: s'hi treballa des de fa setmanes des que a finals d'agost ja es va completar la fase amiant i aquest dilluns ja hi entraven les neveres de gran capacitat.