El retorn del jazz a la nostra plaça

L'Hora del Jazz posa punt i final en el seu pas per la capital a l'edició 32 d'una proposta enguany sense restriccions i recuperant l'escenari principal a Barcelona: la plaça de la Vila de Gràcia

Cultura

Maria Esteban Quintet clourà els concerts de la plaça de la Vila diumenge
Maria Esteban Quintet clourà els concerts de la plaça de la Vila diumenge | Cedida

El festival seguirà fins al 20 d'octubre portant la música jazz per pobles i indrets del país, però a Gràcia, el bloc de concerts a l'aire lliure s'acaba aquest diumenge 2 d'octubre amb els concerts de Madera Viva Trio (18h) i de Maria Esteban Quintet (19h). La 32a edició de l'Hora del Jazz, que ha agafat enguany més volada en part pel ressò dels dos concerts homenatge (Joan Vinyals i Tete Montoliu), es recupera així de dos anys "complicats", durant els quals els músics han vist limitada les opcions de desenvolupar la seva feina, com explica Guillem Arnedo, president de l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM), impulsora del cicle. "No hem pogut tocar com voldríem però hem seguit creant, és la nostra manera de superar els tràngols". La pandèmia no ha restat creativitat ni qualitat al sector, però sí ha tensat les condicions laborals, i per això, a més de difondre i visibilitzar la música de jazz amb una proposta com el festival L'Hora del jazz, l'AMJM no deixa de banda la tasca sindical per aconseguir l'estatut de l'artista. "Està avançant força i esperem que els acords i millores es puguin materialitzar finalment", apunta Arnedo.  

El doble concert de diumenge anirà a càrrec de Madera Viva Trio i Maria Esteban Quintet

Pel que fa a l'altre front obert,   l'artístic, la direcció del festival no amaga la satisfacció de veure la plaça de la Vila de Gràcia novament plena, amb un públic fidel i divers que ha anat creixent any rere any. "Per fi hem pogut tornar a la nostra plaça", apunta Arnedo, després que el 2020 el festival anul·lés tots els concerts de Barcelona i el 2021 es traslladés a Dones del 36. 

Així docs, diumenge el festival s'acomiada de la Vila amb un doble concert. Primer el de Madera Viva Trio, amb Vicenç Solsona, Pau Lligadas i Ramón Ángel, músics amb carreres reconegudes i trajectòries molt actives com a instrumentistes. Han acompanyat a Silvia Pérez Cruz, Santiago Auserón, Judith Neddermann o Miquel Poveda, entre d'altres. La proposta del trio es diu Senderes, amb què exploten la improvisació amb el so del trio de jazz (guitarra, contrabaix i bateria) i el so de les veus dels propis intèrprets.

I el segon concert anirà a càrrec de María Esteban Quintet, un projecte de jazz format per María Esteban (veu), Edu Cabell (saxo i flauta), Rai Paz (guitarra), David Muñoz (contrabaix) i Joan Moll (bateria). Els seus dos àlbums, Veus Vetllades, Vol I i Veus Vetllades Vol II pretenen donar visibilitat, dins del món de la música, a algunes dones actualment oblidades. El seu treball gira entorn de sis artistes, Betty Comden i Carolyn Leigh (lletristes de standars de jazz i musicals de Broadway), Blossom Dearie (intèrpret, pianista i compositora), i les cantants Ann Richards, Chris Connor i June Christy. "Esperem tornar l'any vinent amb més jazz, i arribar també a poblacions més petites perquè en puguin gaudir", clou el director. Esperem i desitgem.

Vídeo: Jordi Margarit