El 13è Munt de Mots consolida espais i enforteix el festival amb més activitats
Les propostes de narració oral del programa d'enguany es basen, per primer cop, en una única temàtica: temps i misteris
Aquest dissabte 15 d'octubre arrenca el 13è Festival de Narració Oral de Barcelona Munt de Mots a diferents espais de la ciutat i altres poblacions, i a Gràcia com un dels seus punts forts on es desplegarà un any més per una xarxa consolidada que aposta per donar continuïtat i continguts a aquest gènere durant tot l'any: el centre de narració oral instal·lat a la biblioteca Vila de Gràcia, La casa dels contes, La Quàntica i l'Ateneu Roig, a més de La Sedeta i la resta de biblioteques del districte. Com assegura el director del festival, Rubén Martínez, "Gràcia és terra de contes".
"El festival està servint per apuntalar el sector", assegura el director
La programació del Munt de Mots 2022 -que ja ha incorporat definitivament activitats online al seu cartell- presenta novetats: totes les propostes s'han basat en una temàtica ideada per la direcció del festival. "Va sorgir d'una broma", explica Martínez, "com era l'edició número 13, el de la mala sort, vam pensar que podríem ironitzar sobre això, després d'una pandèmia, crisi econòmica, guerra... Els contes serveixen per exorcitzar tot això". Així, per primer cop, hi ha un tema que traspassa tot el cartell, i que narradors i narradores d'aquí i d'arreu han incorporat o readaptat a les seves peces. Malgrat que enguany no hi haurà la clàssica inauguració -que en els darrers anys s'havia fet a la sala Luz de Gas, es mantenen la resta d'activitats com ara la jam de contes, presentacions o les sessions de formació. Precisament aquesta part del festival més encaminada a professionals i a la investigació es concentra a la biblioteca Vila de Gràcia, com a centre d'interès en narració oral, amb diferents conferències, com ara la que impartirà Albert Marquès sobre el conte com a eina educativa, 'l'art de narrar, entre la literatura i oralitura', que impartirà Itziar Recalde, o el taller del mateix Ruben Martínez sobre incorporacions i codis instantanis a la narració oral; aquest sí, adreçat a contacontes amb experiència.
El Munt de Mots també manté la complicitat amb altres festivals germans i celebra espais que s'han consolidat amb el temps, com a Cardedeu, que enguany compleix deu anys. "Encara és aviat per determinar l'estat de salut de la narració oral", apunta Martínez, "podríem dir que s'està recuperant, i el festival està servint per apuntalar el gènere".
Les aliances del certamen
A més del centre d'interès en narració oral instal·lat a la biblioteca Vila de Gràcia, on tindran lloc diferents tallers i conferències per a professionals, el Munt de Mots compta amb altres espais aliats a Gràcia, com ara l'Ateneu Roig, seu de l'ANIN (Associació de narradores i narradors de Catalunya), que suma per aquesta edició un espectacle de contes i cants tradicionals de Galícia a càrrec de Furafollas (20/10, 12.30h).