Vallcarca redissenya el centre històric al voltant de la placeta del metro i de l'espai La Fusteria

L'Ajuntament aprova un pla de reurbanització amb carrers en plataforma única i un espai de trobada amb arbres, bancs i llum

Societat

La placeta del metro, amb La Fusteria al fons
La placeta del metro, amb La Fusteria al fons | À.G.P.

El centre històric de Vallcarca fa anys que és irreconeixible, i menys que ho seria si l'any 2017 no s'hagués aturat la destrucció de les últimes casetes amb una suspensió de llicències que va permetre donar pas a un concurs d'idees que reurbanitzés mentalment l'espai. El moment de moure pedra en aquest punt encara no ha arribat -aquest octubre li tocarà a la plaça de la Farigola, al voltant de Can Carol, i el 2023 ho faran les promocions cooperatives-, però almenys ja hi ha des de dijous passat l'aprovació inicial del redisseny del barri antic al voltant de la placeta del metro i de l'espai La Fusteria. 

La font de la placeta no es toca però sí les pilones que ara encerclen l'espai

El projecte d'urbanització, en un document de més de 500 pàgines que subratlla la provisionalitat d'un àmbit encara en procés de planejament, preveu la prolongació dels carrers Calendau i Argentera des del carrer Farigola per davant i darrera de la Fusteria. Carrers estrets, amb no gaire més de cinc metres, es transformaran en plataforma única sense vehicles aparcats i llosetes al centre de la calçada.

Aquests dos eixos de Calendau i Argentera arribaran a la primera fase d'una zona verda que es preveu més àmplia en un futur i que ara esdevindrà, segons la memòria del projecte, "un prat florit", amb onze arbres ubicats en grans escocells, mitja dotzena de bancs, quatre papereres, quinze punts de llum nous.

L'espai canviarà en el futur, òbviament, començant perquè a banda i banda de la Fusteria hi van dos blocs d'habitatge de planta baixa i tres pisos i perquè l'actual pista de bàsquet es traslladarà. El text nou no enganya ningú: "la urbanització nova és incompatible amb el futur planejament" i el desmuntatge futur comportarà una actuació més integral soterrant línies i eliminant, per exemple, els horts urbans de la zona.

En tot cas, l'espai generarà una il·lusió de punt de trobada amb lloses característiques i mantenint la font de tota la vida i l'entrada del metro. També s'eliminaran les pilones que ara encercles l'espai. Les obres duraran quatre mesos.

El Park Güell acull una exposició sobre el canvi climàtic a la plaça de la Natura

L’exposició fotogràfica i documental, finançada per AXA i Planeta, té un caràcter itinerant i ha triat el recinte gaudinià per la seva vinculació i posada en valor de importància de la prevenció i foment de l’espai natural i patrimonial.

L'entrada del metro i la placeta canviaran de cara