Marta Pérez Sierra: "Sempre m'ha agradat dir moltes coses amb poques paraules"

L'escriptora gracienca publica 'Un bonsai dins meu': erotisme, humor i to reivindicatiu. Amb les il·lustracions de Núria Saladrigas

Cultura

Lectura recent a càrrec de la poeta Marta Pérez Sierra
Lectura recent a càrrec de la poeta Marta Pérez Sierra | Cedida

Tots tenim un bonsai dins. Alguna cosa que socialment marca una diferència: un secret, una fòbia, una ferida..., però que, per a nosaltres, resulta harmònica i equilibrada, com un bonsai". Així justifica la poeta gracienca Marta Pérez Sierra el títol del seu últim llibre, un recull de relats, eròtics molts d'ells, en clau d'humor la majoria, basats en l'absurd uns quants, per "reflexionar des de la comicitat, la reivindicació i l'empoderament femení". Amb poemes "excitants" aquí i allà i amb els dibuixos fets per Núria Saladrigas, amb qui ja havia coincidit al conte La fada i el mosquit. Acabat de sortir d'impremta i sense arrencar encara la promo ni fer cap presentació oficial, la poeta conversa amb l'Independent sobre aquest darrer treball, el procés d'escriure i el món que ens envolta.

En quin context crees 'Un bonsai dins meu'? 
Fa un temps li vaig ensenyar un conte eròtic molt divertit a la Rosa Casas (una de les fundadores de l'editorial Aladis que abans estava a Gregal), i li va agradar molt. I em va dir que volia un llibre així. 

Però no només hi ha contes. També poesia, il·lustracions... 
Quan portava escrits uns quants, se'm feia pesat, no m'acabava de trobar a gust. Així que vaig incloure poemes per alleugerir-ho. I amb la Núria ja havíem treballat plegades en un conte infantil i m'havia agradat molt. Així que li vaig dir passar el llibre i ella va fer els dibuixos a partir del text.

L'erotisme no és res de nou a la teva obra però el to humorístic sí. 
Ha estat tot un repte, perquè és molt difícil escriure des d'aquestes dues vessants sense caure en bromes masclistes o fàcils. 

En els darrers anys has escrit i publicat molt. 
Per mi escriure és la meva manera de relaxar-me, de col·locar el caparró en una altra sintonia, deixar-me endur per la intuïció. Sempre m'ha agradat dir moltes coses amb poques paraules, i assegurar-me que el lector construeixi a partir d'aquí el seu propi relat.

Conversa entre poetes a la Jaume Fuster

El proper dijous 27 d'octubre Luis García Montero conversarà amb el poeta vallcarquí David Castillo sobre el seu llibre Un año y tres meses (Tusquets, 2022), un recull de poemes escrits pel poeta granadí arran de la pèrdua de la seva dona, Almudena Grandes. A la biblioteca Jaume Fuster (18.30h)