Les obres de Ventalló destapen el refugi 0342 amb una entrada en bon estat de conservació

Esquerra demana que l'espai de la Guerra Civil sigui visitable i l'Ajuntament es limita a fer-ne la documentació arqueològica

Política

Les obres al carrer Ventalló van començar el mes d'agost passat
Les obres al carrer Ventalló van començar el mes d'agost passat | A.B.

Hi ha rebombori una tarda de dimarts al carrer Ventalló, on s'estan fent des de l'agost unes obres senzilles de pacificació per eliminar el by-pass que feien les motos entre Travessera de Gràcia/Pare Claret i Pi i Margall. Dijous en el tram Travessera-Pare Laínez els operaris de la piconadora van tocar un mur de totxo i aviat va quedar al descobert la majestuosa entrada al refugi 0342 de ben bé un metre d'amplada i còmodes escales. Guerra Civil 1937. 

Els veïns del barri, encuriosits, apunten que el recorregut tomba cap a Pare Laínez

No és cap novetat que Gràcia està foradada per una vuitantena de refugis i tampoc que Diamant és un espai visitable consolidat (i aquest 2023 es condicionarà Revolució). Però, malgrat que a totes les obres es marquen els plànols amb les possibles ubicacions, les troballes escassegen i no hi ha espais gaire aprofitables, com el de Santa Clotilde (vegeu L'Independent núm. 646). I ara apareix la possibilitat de Ventalló.

L'Ajuntament ha admès el bon estat de conservació de l'entrada però s'ha donat quinze dies de temps per fer el buidatge de l'accés, actualment ple de runa, fins a arribar al tapiat inferior que dóna accés a la galeria principal del refugi. En aquest punt, i un cop destapiat, la Unitat de Subsol dels Mossos d’Esquadra accedirà a l’interior del refugi per dur a terme la inspecció, i comprovar la integritat i l'estat de conservació. Anant a màxims es procedirà a documentar arqueològicament tot el refugi mitjançant un escàner 3D.

Els veïns que s'acosten a la tanca del carrer, a l'alçada dels números 12 i 15 de Ventalló, s'ho miren encuriosits i alguns s'atreveixen a dir que el recorregut tomba cap a Pare Laínez però, de la mitja dotzena que s'han aturat a fer tertúlia, pocs confien que en un futur l'espai sigui visitable.

En aquest sentit, en el pla polític, el grup municipal d'ERC sí que ha demanat explícitament que el refugi 0342 -si així es confirma que sigui aquest- es condicioni de manera que es pugui visitar. El tema es va tractar breument en el grup de treball de nomenclàtor que aquest dilluns va celebrar una nova sessió (vegeu requadre).

Un sector veïnal es mobilitza per protegir l'espai

"Pensem que la solució seria posar-hi una coberta que no impedís el trànsit però que fos practicable per tal que en certs moments es pugui visitar". Així s'expressa Glòria Juncosa en nom dels veïns que ja han contactat amb l'AVV Grassot. "Seria un testimoni molt interessant per a la memòria", diu.