Gràcia estrenarà el parc d'Anna Piferrer honorant Michaelis, la fotògrafa de la Guerra

L'antic solar de l'IES Vallcarca inicia la setmana que ve un any d'obres per connectar el barri amb les casetes de la Ronda

Societat

El mur que voreja el solar al carrer Anna Piferrer
El mur que voreja el solar al carrer Anna Piferrer | À.G.P.

El vell solar del carrer Anna Piferrer que ara fa sis anys estava destinat a acollir l'institut Vallcarca (i que una sentència del Suprem va obligar a repensar-ne l'ús) ja està a punt d'arrencar les obres que en dotze mesos el convertiran en el nou parc de la Vallcarca alta, la que toca a la Ronda de Dalt. Un cop superat el procés participatiu del 2018 i 2019 que va apuntar un disseny de l'espai en tres plataformes per superar el fort desnivell entre l'avinguda Vallcarca i el carrer Cesare Cantú, el projecte començarà a moure pedra la setmana que ve amb un detall final de relleu: el parc portarà el nom de Margaret Michaelis, la fotògrafa de la Guerra Civil. 

Hi haurà 3 nivells: un bosc urbà, una part lúdica i un espai d'actuacions amb grades

La història llarga del solar d'Anna Piferrer no s'entén sense l'evolució de les comissaries de Mossos i de la Guàrdia Urbana que hi van aterrar ara fa 15 anys i l'adjudicació del solar annex de la Urbana al futur institut, si bé la derrota judicial de l'Ajuntament davant dels veïns denunciants va obligar a fer entrar un altre actor en la partida: els jardins Comas i Llaberia, on ara està previst que s'hi aixequi finalment l'institut.

Així les coses, el solar d'Anna Piferrer tindrà aviat l'aspecte d'un bosc urbà si s'entra per baix, des de l'avinguda Vallcarca i la parada de metro de Penitents banda Llobregat, enllaçarà amb una part lúdica a través de rampes però també de tobogans i culminarà a dalt de tot, en la connexió amb Cesaré Cantú, amb un espai per a actuacions amb grades. Només aquest últim tram no s'ha pogut salvar sense escales i hi haurà tres trams de dotze esglaons. El cost de les obres serà de 2,5 milions d'euros, segons va apuntar dimarts al consell de barri el regidor de Gràcia, Eloi Badia.

Paral·lelament, el grup de treball de Nomenclàtor, a partir de la proposta del Consell de Dones, ha aprovat que el nou parc porti el nom de Margaret Michaelis, la fotògrafa de la Guerra Civil que va viure a República Argentina 218 i que va retratar el Raval com a barri xinès amb el col·lectiu GATCPAC.

Margaret Michaelis (1902-1985)

Nascuda en una família jueva com a Margarethe Gross, la fotògrafa va arribar a Barcelona procedent de Berlín el 1933 fugint dels nazis i ja com a activista anarcosindicalista. Separada el 1934 del seu company Rudolf, Michaelis va establir el seu estudi a República Argentina 218 i amb la seva leica va retratar el front de guerra a Aragó i València.

Recreació digital de l'interior del parc, segons el projecte previst