Vallcarca obre un procés participatiu per definir els usos del Parc Central

La ubicació definitiva de la pista de bàsquet o la gestió dels horts es debatran fins al febrer i en un any hi haurà projecte executiu

Societat

El solar del futur Parc Central de Vallcarca, amb la pista de bàsquet i el viaducte al fons
El solar del futur Parc Central de Vallcarca, amb la pista de bàsquet i el viaducte al fons | À.G.P.

Vallcarca segueix definint els espais que han de configurar el barri reconstruït, lentament i amb certa desesperació pels llargs tràmits administratius. Sigui com vulgui aquest dimecres s'ha presentat en el marc del consell de barri de Vallcarca el procés participatiu sobre l'anomenat Parc Central, que es desplegarà des de la placeta del metro fins al viaducte amb una gran peça interior envoltada de nous edificis. 

Hi haurà sessions obertes, recorreguts i carretó informatiu, i s'ensenyarà el projecte a l'octubre

Encara falta perquè aquestes promocions públiques i privades d'habitatges es vegin, si bé l'any 2023 ja hi haurà obres de les iniciatives cooperatives, però alhora el Districte vol anar definint els usos de l'espai de trobada que ha de contenir la nova pista de bàsquet (on és ara hi va un bloc), els horts urbans i la plaça central. Amb aquesta idea d'endreça, el procés preveu un calendari que arrenca aquest octubre amb la constitució d'una comissió de seguiment on hi són com a agents convidats l'AFA Farigola, l'AFA Montseny, l'AVV Gràcia Nord–Vallcarca, l'AVV Pro Vallcarca, l'AVV Som barri, la Coordinadora de Vallcarca, el  Grup d’estudis Coll – Vallcarca i l'Observatori de Vallcarca.

Entre novembre i gener hi haurà dues sessions obertes, dos recorreguts de reconeixement (un de matí i un de tarda) i dues sessions de debat de treball temàtic, a banda de fer difusió amb el carretó informatiu. Al febrer es farà la presentació de resultats a la Comissió de Seguiment, al Consell de Barri i al Decidim.Barcelona.

Vallcarca, que alhora està en procés de reurbanització provisional d'una part d'aquesta zona -la que toca a la placeta del metro (vegeu L'Independent 906)-, preveu tancar el debat sobre el Parc Central amb la contractació del equip redactor del projecte executiu (febrer 2023) i la presentació del projecte executiu (octubre 2023).

L'arrencada del nou procés participatiu amb la presentació ha arrencat amb dubtes expressats pels veïns i amb una apel·lació al "marge" que hi ha en els propers mesos i anys per definir els detalls del Parc Central. El que anirà més ràpid, segons va apuntar el regidor de Gràcia, Eloi Badia, serà la pista de bàsquet, que està prevista sota el viaducte per no acaparar l'activitat en una zona més cèntrica.