Nomenclàtor completa el mapa de les 18 dones de pes amb quatre noves propostes

Emèrita Arbonés, Teresa Balcells i Amalia Domingo tindran placa i se sumen a la iniciativa de jardins Margaret Michaelis

Política

Portada del llibre 'Dones de pes', impulsat pel Consell de Dones del districte
Portada del llibre 'Dones de pes', impulsat pel Consell de Dones del districte | Cedida

Ara fa onze anys, durant la primera Trobada de Dones de Gràcia, es va presentar un estudi demolidor: analitzant 357 carrers del districte, la conclusió primera en qüestió de gènere apuntava que només un 8,96% del nomenclàtor estava dedicat a dones (i la meitat eren santes). Si s'acostava el focus als carrers dedicats a persones, la distribució millorava però no massa: 130 homes i 32 dones (18,96%).

La cosa havia començat a canviar (o almenys a preocupar per fer-hi esmena) amb la constitució el desembre de 2009 del grup de treball de Nomenclàtor de Gràcia, únic als districtes de la ciutat, però la literatura tècnica per fer aflorar noves propostes de noms de dones per als espais designables era més aviat escassa: bàsicament els dos volums Gent de Gràcia, signats per Albert Musons i editats per Lluïsos de Gràcia el 2003. Gràcies a aquesta base es van triar noms com Jardins Maria Baldó o biblioteca Maria Antonieta Cot i Miralpeix.

Però el salt s'ha fet en els últims anys a partir de la publicació del volum Dones de pes, coordinat per Conxa Garcia, Sara Rañé i Àngels Tomàs, amb la participació d'onze gracienques més, entre elles Josefina Altés, l'any 2018, i la setmana passada es va completar una fita: les 18 dones que apareixen en el llibre ja tenen espai o proposta d'espai, i les quatre últimes són la dona del 36 Emèrita Arbonès, la pianista i pedagoga Maria Teresa Balcells, l'escriptora i espiritista Amàlia Domingo i la fotògrafa de la Guerra Civil Margaret Michaelis. 

El grup de treball de Nomenclàtor, en l'última sessió de dilluns de la setmana passada, a banda de plantejar el nom de Jardins Margaret Michaelis per al nou espai verd del carrer Anna Piferrer (vegeu L'Independent núm. 908), també va aprovar plaques per a Arbonès al carrer Badia, Balcells a Verdi 108 i Domingo a Canó 5. Ara aquestes decisions es portaran a la ponència de ciutat.

Els quatre nous casos s'afegiran a les decisions dels últims anys que apareixen o no al llibre Dones de pes com el passatge Isabel Vicente (entre Quevedo i Bailèn), els carrers Otília Castellví o Josefa Rosich (a tocar de la nova Quiron), la placa a Francisca Rius a Milà i Fontanals o la de Dolors Aleu al carrer Molist, el mirador Consol Casals al Park Güell, el carrer Dolors Lleonart (entre Esteve Terrades i Gomis, a Vallcarca) o la plaça Maria Mullerat al barri del Coll. Les últimes designacions d'espais amb nom de dona són les plaques a Rosa Maria Arquimbau o l'espai Montserrat Riera.

També hi ha altres noms de dones que estan en tràmit com els espais previstos per a Josefina Torrents Illa i Pepita Pardell, ja en tràmit de ciutat.

La placa a Moncho, pendent del límit de tres o cinc anys

Quatre mesos després de la mort del rei del bolero i gitano universal, el grup de treball de Gràcia va aprovar la placa a Progrés 6, la casa on va viure. La ponència de ciutat avaluarà en la propera sessió si té en compte el límit de tres o de cinc anys, que en el cas de les plaques des del Districte es defensa el límit més curt. El mateix debat implica altres iniciatives en tràmit com Luis Eduardo Aute o Víctor Nubla.