Educació nomenarà al desembre la direcció de l'Institut Vallcarca per preparar l'inici a l'escola Poveda

L'Ajuntament atorga la llicència d'obres per construir als jardins Comas i Llaberia a falta de licitació de l'equipament, un cop el TSJC va tombar les disputes legals amb un grup de veïns

Societat

Les imatges virtuals del futur institut Vallcarca
Les imatges virtuals del futur institut Vallcarca | Cedida

El Consorci d'Educació farà un pas més aquest desembre en l'organització i desplegament del futur Institut Vallcarca designant l'equip directiu que començarà a preparar la preinscripció per al curs 2023-24 i a treballar de manera provisional en les instal·lacions de l'escola Pare Poveda. Així ho ha anunciat l'ens coparticipat per Generalitat i Ajuntament en el consell educatiu del districte aquest dimecres ratificant oficialment l'escola limítrof als jardins Comas i Llaberia com a seu inicial del nou equipament.

El consell educatiu actualitza les dades de matriculació: només 9 vacants a la xarxa pública

Un cop superades les disputes legals amb els veïns, que van perdre els dos litigis al TSJC al juliol, (vegeu L'independent núm. 899) l'Ajuntament ja ha atorgat llicència d'obres per arrencar la construcció del nou institut als jardins, però en qualsevol cas aquest calendari encara està pendent de licitació i de  dos anys de feina. En aquest sentit, el nou equip directiu s'haurà d'instal·lar tot aquest temps en les dependències de l'escola i no només preparar l'aterratge i distribució del primer curs sinó molt probablement també el següent. 

Ara mateix la coordinadora d'AFA també apreta perquè, a banda d'aquests detalls de calendari, des del Consorci també es contempli la necessitat de fer una campanya comunicativa per als alumnes dels quatre centres de primària que haurien de continuar la docència a l'Institut Vallcarca. "No s'està informant i és important que es faci que els nens de 6è de les escoles Poveda, Farigola, Montseny i Sagarra podran optar a aquest institut", va apuntar Albert Peña en el consell de barri de Vallcarca de la setmana passada.

D'altra banda, el consell educatiu de Gràcia ha actualitzat aquest dimecres les dades de matriculació 2022-23 amb la confirmació de la tendència cap a l'educació pública dels últims anys. A nivell infantil s'han registrat set vacants a la xarxa pública i 116 a la concertada, mentre que a ESO la proporció ha estat similar amb dues vacants a la pública i 46 a la concertada. A Gràcia hi ha matriculats 11.910 nens i nenes.

Veïns de Baró de la Barre: "Farem el que puguem fins al final"

Després de perdre els dos contenciosos oberts sobre la pèrdua dels jardins en favor de l'institut, els veïns no van presentar recurs de cassació i han donat per tancada la batalla legal. "És una pena, un espai verd que perd el barri i la ciutat", ha apuntat Laura Sufrategui, en nom dels veïns organitzats.