La Olla Expréss celebra 20 anys recolzada per noms referents de la música experimental

Juan Crek, Motor Combo, Silnaye o Música Veneno se sumen a la festa que l'històric segell gracienc farà el 12 de novembre

Cultura

Jesús Brotons actuarà en la seva versió de Música Veneno
Jesús Brotons actuarà en la seva versió de Música Veneno | Cedida

Amb els calaixos plens de material acumulat i amb un ritme lent però sense pausa, La Olla Expréss, el segell nascut a Gràcia ara fa 20 anys per donar cabuda a l'experimentació i la creativitat sense límits, vol celebrar ara aquest camí recorregut. Ho farà amb una festa el proper dissabte 12 de novembre al RAI (l'espai cultural de Carders 12), i amb els amics de la casa i amb Juan Crek (Macromassa) com a mestre de cerimònies. "Ell és 100% La Olla Expréss, així que no hi podia faltar", apunta Eli Gras, ànima del projecte que, tot i no tenir "plans de futur ni assegurar si s'arribarà a la festa dels 21 anys", no ha pogut evitar aprofitar l'efemèride i treure material nou, així com preparar altres activitats paral·leles al marge de la jornada de festa. 

En aquest sentit, el segell acaba de publicar Ce-Chu de Música Veneno, projecte d'electrònica d'un altre amic de tota la vida, Jesús Brotons, que també actuarà el dia 12. Se l'hi sumaran l'artista sevillana berlinesa d'electro-punk Silnaye i Motor Combo, el duet d'Eli Gras i Florenci Saleses que va néixer alhora que La Olla Expréss sota l'etiqueta de música dada-pop, o com la mateixa Gras assegura, "és el més pop que podem fer". “La meva idea és fer un petit clon de la festa de presentació del segell al 2002”, afegeix l’artista, “tot i que ja no som les mateixes persones perquè hem canviat moltíssim”. 

A la festa també hi haurà la presència de diversos selectors musicals (el que es coneix popularment com a punxadiscos): Javier Hernando, Toni Querol o Machinegun Medusa, i diversos materials i rareses vàries que Gras està preparant perquè, tot i que el catàleg de la discogràfica està disponible en format digital, les persones que hi assisteixin puguin adquirir aquest material addicional i algunes peces que són “gairebé artesania”. 

Malgrat la incertesa pel futur d’aquest projecte, la celebració del 20è aniversari anirà més enllà de la festa, amb el llançament d’un altre disc i d’una nova sèrie de Barcelona Documents Musicals, a més d’una exposició fotogràfica que mostri la trajectòria del segell durant aquestes dues dècades. “Anem amb els nostres ritmes personals i amb molts altres fronts oberts projectes artístics nous que se’t presenten, però els 20 anys s’han de celebrar”, clou Eli Gras.

Clausura d'èxit del LEM 2022

La darrera sessió del 27è Encontre Internacional de Música Experimental de Gràcia-Barcelona, amb Jørgen Teller i Macromassa, va omplir la sala de teclats del Museu de la Música dissabte passat, seguint la tendència de l’edició d’enguany amb una mitjana d’assistència de més del 90%. El LEM 2022 ha registrat més d'un miler d'espectadors.