Com acostar joves al periodisme?

David Fernàndez, Manuel Delgado i Alba Legide debaten en un acte a l'Espai Jove pels 900 números de L'Independent

Societat

Delgado, Balanzà, Legide i Fernàndez, aquest dimarts a la Fontana
Delgado, Balanzà, Legide i Fernàndez, aquest dimarts a la Fontana | Cedida

Es una de les preguntes del milió quan no hi ha ningú menor de 45 anys que compri un diari, però el periodista i activista gracienc David Fernàndez, l'antropòleg Manuel Delgado i la presidenta del Consell de la Joventut Alba Legide van intentar donar dimarts a l'Espai Jove La Fontana una resposta mínimament positiva. Fernàndez va parlar d'"escissió" generacional, Delgado del tractament precedent dels joves com a tribus "com si fóssim salvatges que han de ser colonitzats i incorporats a la civilització" i Legide del retrat postpandèmia dels joves com a abocats al botellot.

En un to més esperançat, però, el debat va desplegar-se cap a la recerca dels joves de respostes en mitjans "més horitzontals" que expliquin "el why" de les coses, mentre que Delgado -no sense un punt de sarcasme- va reclamar formar una "raça superior, la que llegeix". Legide va trobar un cert petroli en les xarxes socials, malgrat la sobreestimulació. "Hi ha fils interessants a Twitter", va precisar.

No van estar d'acord en tot els tres ponents, obrint foc també irònicament Delgado sobre les conseqüències d'unes noves generacions joves sense infància al carrer. "El botellot ha estat una venjança", va dir. Però Fernàndez i Legide van advertir del planter que s'ha format en els cercles d'esplais i caus que ara estructuren els sindicats d'habitatge o en les xarxes de suport de barri.

Encara més en positiu, i malgrat la precarietat d'alguns nous mitjans, Legide va aplaudir el pes de La Directa o La Marea, i Fernàndez va baixar encara més a peu de carrer. "No crec en la pantalla sinó en la plaça; aquesta última sí que és comunicació", va resumir gràficament. Tots tres van coincidir, amb el públic, a aprofundir en aquests nous espais que han de servir per escoltar els joves i que ells hi intervinguin.

Vídeo: Jordi Margarit