Negra mosca, espai de trobada i creació

Tres artistes de la fotografia creen una associació cultural, amb seu a Encarnació, per acostar creadors i fer divulgació de les arts visuals, però sobretot, fer comunitat

Cultura

Negra mosca, un nou espai a la Vila per apropar-se a les arts visuals
Negra mosca, un nou espai a la Vila per apropar-se a les arts visuals | Cedida

Oficialment Negra mosca va aixecar la persiana el passat 23 d’abril al número 36 del carrer Encarnació; la data és prou bonica per començar qualsevol projecte però la llavor es va plantar molt abans: al 2017 tres estudiants de Belles Arts, la Sara, la Romina i la Marta van crear un espai de trobada per compartir projectes entre l’alumnat aprofitant el laboratori de fotografia. La fórmula les va atrapar: una seu de creació al voltant de la imatge, la il·lustració o el collage que a més acull una programació enfocada tant per a professionals com per al públic interessat en els arts visuals. “Com venim del món de l’educació, també hem volgut atorgar al projecte un perfil pedagògic”, apunta la Marta. I amb aquestes eixos de base, el desembre de l’any passat es van llançar finalment i van trobar el lloc ideal. “Té moltes habitacions diferenciades, està obert al carrer i, el més important, està a Gràcia; teníem clar que si volíem tirar-ho endavant havia de ser aquí”. I així és com va néixer Negra mosca, definit oficialment com un “espai de trobada i exploració al voltant de la imatge i la creació visual”. En els darrers mesos s’han portat a terme diferents esdeveniments, presentacions de llibres o laboratoris que s’escapen de les propostes més clàssiques i amb una visió transversal que construeixi la mirada. I aquesta paraula, mirada, la repeteixen sovint. “És el que al final pretenem amb qualsevol activitat que organitzem”, apunten.

Per crear-hi comunitat i fer el projecte sostenible han creat 'les mosques amigues'

La programació cultural s’estructura per trimestres, cadascú entorn una temàtica específica: el primer va ser el fracàs, el segon es basava en el vers de Jacint Verdaguer ‘Deserts plens de formigues’ i el tercer juga amb la frase ‘Meterse en un jardín’. Aquests primers sis mesos han estat molt intensos i amb molts fronts oberts, i tot just comencen a posar les bases per desenvolupar un dels seus objectius, fer xarxa i crear complicitats amb comerços, espais i col·lectius de la Vila. Per al·lusions, el Jardí del Silenci és un dels que estan en els primers llocs de la llista. “Estem molt il·lusionades però som conscients que tot requereix esforç i a vegades tenim la sensació que no arribem a tot, més quan ho has de combinar amb altres feines, però la resposta del públic és molt bona”.

Amb la pretensió de crear-hi una comunitat i fer el projecte sostenible a llarg termini, han creat les Mosques amigues: amb una aportació de 30 euros l’any pots participar en tres esdeveniments, cinefòrum, club de lectura i guateque; aquest darrer és un espai per ensenyar projectes i poder parlar dels processos, dels dubtes i les certeses en un ambient festiu i desenfadat. Als seus canals de IG i FB en trobareu tota la programació i les activitats.