ERC apel·la a guanyar el 28-M per "treure's l'espina del resultat amarg" del 2019

Valents, en la primera ronda d'un nou cicle de Passem Comptes, avisa que serà "la gran sorpresa" de les eleccions

Política

Zañartu i Hiraldo (ERC), al Passem comptes de l'Ateneu Roig
Zañartu i Hiraldo (ERC), al Passem comptes de l'Ateneu Roig | Cedida

ERC i Valents han estat els dos primers partits a mostrar obertament les seves cartes amb vista a les eleccions municipals del 28 de maig en l'estrena aquesta setmana d'un nou lliurament del cicle Passem Comptes, que organitza l'Ateneu Roig amb la col·laboració de L'Independent. Tant els republicans Max Zañartu i Olga Hiraldo com Jordi Daura en nom de la formació constitucionalista hereva del pas de Manuel Valls per Barcelona s'han mostrat confiats els uns a guanyar de nou i aquest cop a governar i l'altre a ser "la gran sorpresa" d'aquestes eleccions.

Els republicans aplaudeixen la política de Nomenclàtor de BComú-PSC i la limitació del lloguer a turistes

Zañartu, en tant que regidor adscrit d'ERC a Gràcia, ha confessat tenir "mono" de campanya i d'eleccions per "treure'ns aquella espina d'aquell resultat amarg" que va concloure amb la victòria d'Ernest Maragall però amb el suport majoritari dels partits cap a Ada Colau a l'hora de governar. "No hem volgut fer oposició des del rancor, en tot cas", ha dit. Hiraldo, en aquesta línia, ha assenyalat que "fins i tot hem votat propostes de Ciutadans", sempre amb la idea d'aconseguir "coses per als ciutadans".

ERC va admetre que la cursa electoral anirà frec a frec amb el PSC i BComú però, segons Zañartu, els republicans creuen en les seves fortaleses al marge dels candidats que falten per definir i els efectes que tinguin sobre l'electorat, com el possible retorn de Xavier Trias sota la marca de Junts. Hiraldo ha completat en àmbit de llista local amb la idea de "repetir" la seva candidatura a consellera local i de superar la representació de cinc consellers de l'any 2019.

En l'àmbit més temàtic, Esquerra s'ha mostrat partidària d'una Rambla Verda de Vallcarca que "equilibri enderrocs i eix verd" o d'aturar les obres de Baixada de la Glòria "si és en pro d'un acord". En una pregunta directa sobre punts forts i febles de l'actual executiu de BComú-PSC, els republicans han aplaudit la política de Nomenclàtor  i la limitació de lloguer d'habitacions compartides a turistes, mentre que en el suspens han situat la neteja i l'ordenança de terrasses, "que ha concedit massa". "No és necessari ampliar el nombre de taules", ha apuntat Hiraldo.

Per la seva banda, Jordi Daura, portaveu del grup municipal de Valents, ha apuntat que la seva formació, que en les passades eleccions es va presentar sota la confluència amb Ciutadans i la marca Barcelona x Canvi, està en ple procés d'expansió que s'adreça "al votant constitucionalista, que vols seguretat, que vol que les coses es facin d'una altra manera". Daura, que ha apel·lat a la "unitat" de les formacions constitucionalistes, ha descartat aquesta confluència amb  l'extrema dreta perquè Valents "fa una apel·lació als votants i no als partits".

Daura també s'ha referit als treballs previs de precampanya que Valents ha traduït en un document amb 18 línies estratègiques que ja va presentar a les entitats abans de l'estiu i a la crítica dura que en alguns plens s'ha visibilitzat per part de la formació conservadora. Però, tot i així, a la pregunta directa, també ha destacat una cosa bona de l'actual executiu: "el mercat de l'Abaceria és una cosa que està fent bé aquest govern".

En aquest to més conciliador, on Valents va arribar a oferir un pacte a BComú per la Rambla de Vallcarca, Daura s'ha mostrat pessimista en els mesos que queden fins a les eleccions del 28 de maig  i ha admès que s'han aconseguit avenços però que és "complicat" que hi hagi resultats. "Ens sorprendria molt que els comuns tiressin endavant aquest projecte", ha afegit.

ERC atorga els premis Vilaplana al militant Josep Roca i al Club Excursionista

Els republicans han lliurat aquest dijous al CEG i a la família de Roca, traspassat el passat 18 d'agost, els premis al compromís amb una societat més democràtica i lliure. Al sopar de l'ACIDH, i cinquena edició dels guardons, hi ha assistit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

La sessió del Passem Comptes amb Jordi Daura (Valents)