Alfons X, Sardenya i Torrent de Lligalbé, les altres opcions del mercat provisional de l'Estrella

La marxa enrere de l'Ajuntament al Parc del Baix Guinardó irrita els paradistes, que demanen una alternativa "en quinze dies" i, si no, que es retorni a l'opció de l'espai verd

Societat

L'espai de petanques que es preesenta com a opció per a l'Estrella
L'espai de petanques que es preesenta com a opció per a l'Estrella | B.M.L.

Un any exacte després que  es notifiqués als paradistes del Mercat de l'Estrella el trasllat de l'equipament al Parc del Baix Guinardó (i el descartament de tres altres opcions), la pressió veïnal sobrevinguda en defensa de l'espai verd ha fet fer marxa enrere a l'Ajuntament i la política s'ha imposat als tècnics. L'Institut de Mercats no es mulla sobre opcions clares però les que va descartar el 2021 són tres: la banda muntanya de la plaça Alfons X, un solar a Sardenya 420 propietat del ministeri de Defensa i l'actual aparcament de superfície de Torrent de Lligalbé on hi va una promoció de pisos socials que tampoc convenç els veïns.

Els arguments dels tècnics per triar el Parc del Baix Guinardó eren els següents: un espai d'uns 1.500 metres quadrats, una distància de menys d'un quilòmetre del mercat original a Pi i Margall i no solapar àrees d'influència d'altres mercats com Joanic o Sagrada Família.

Placeta Alfons X. A tocar de la seu del districte d'Horta-Guinardó, els tècnics adverteixen la barrera física de la Ronda Guinardó, l'allunyament respecte de l'Estrella i la cota més alta. La instal·lació acabaria amb les petanques i espais de lleure. Sembla la menys dolenta.

Torrent de Lligalbé. L'espai entre Padilla i Lepant, actualment un aparcament de superfície on els veïns asseguren que hi van els expulsats de l'àrea verda de Gràcia, no convenç tècnics ni veïns del carrer per la forma triangular i l'estretor. "Cal una separació de vuit metres respecte façana perquè hi passin emergències", diuen a l'IMMB. "Hi ha espais privats", afegeix el veïnat.   

Sardenya 420. L'institut Teresa Pàmies i l'Hoquei Claret han encapçalat la reivindicació del solar, propietat de Defensa, per al poliesportiu del barri. Ara s'hi fa un ús provisional com a pista de futbol sala i voleibol, a més d'horts urbans. El Districte va anunciar per aquest mandat el projecte executiu.

I què hi diuen els paradistes de l'Estrella? La presidenta, Lourdes Vico, que va ser esbroncada en l'últim consell de barri i va denunciar "amenaces" i en aquesta línia va aprofundir la setmana passada en un article a L'Independent. Aquesta setmana, en un comunicat obert, els paradistes han expressat la seva irritació per la decisió política de marxa enrere municipal i han demanat una alternativa "en quinze dies" i, si no, que es retorni a l'opció de l'espai verd.

Enderrocar l'església de l'Esperit Sant?

Els consells de barri del Baix Guinardó d'abril i octubre van ser com el dia i la nit: set intervencions tranquil·les al primer, crispació gairebé contínua al segon. A la segona hi va haver fins i tot escenes d'angoixa per les negociacions "avançades", segons el Districte d'Horta, entre Blanquerna i l'Arquebisbat per demolir part del temple de Travessera de Gràcia i fer-hi una universitat.