El cinema Texas reobrirà el 2023 com a nou espai d'exhibició i producció escènica

Els impulsors del projecte, a l'espera de completar el finançament, preveuen començar les obres a principis d'any

Cultura

L'emblemàtica sala del carrer Bailèn no va tornar a aixecar la persiana després del confinament l'octubre de 2020
L'emblemàtica sala del carrer Bailèn no va tornar a aixecar la persiana després del confinament l'octubre de 2020 | Biel Minguell López

"Espero que hi hagi relleu i algun dia els Texas tornin a obrir". Amb aquestes paraules el director de cinema Ventura Pons confirmava a aquest setmanari els rumors que s'havien estès les darreres setmanes entorn el tancament d'un projecte que s'havia guanyat el suport incondicional dels veïns, però que no va ser capaç d'aguantar el cop de la crisi sanitària i econòmica. Ara, tot just dos anys després, l'espai del 205 del carrer Bailèn està a punt d'engegar nova etapa per convertir-se el primer trimestre de 2023 en un espai d'exhibició i producció d'arts escèniques.

La proposta inicial prioritza els projectes contemporanis inèdits en català

El grup impulsor -connectat al sector cinematogràfic català- fa més de vuit mesos que va posar en marxa la maquinària per reobrir la sala. El punt que va desencallar el procés va ser el canvi de propietat de l'edifici del Texas. Els nous propietaris estan d'acord en allotjar un projecte que s'ha presentat a l'administració com a Teatre Espai Texas i que ja ha rebut la primera subvenció per part de l'Ajuntament de Barcelona: 18.500 euros que serviran per al contracte de lloguer. Però, tot i que compten amb una resposta positiva, els impulsors resten a l'espera de l'aprovació d'una subvenció més significativa que asseguri el finançament del projecte. Si es compleixen les previsions, aquesta fase es completaria a finals de novembre i després de Nadal podrien començar les obres, tot i que encara queden molts serrells per tancar. El calendari inicial preveu l'obertura de la nova sala de teatre al març.

Així, segons la descripció del projecte presentat a l'Ajuntament per tal d'obtenir la  subvenció, l'objectiu és crear un espai d'exhibició i producció escènica fonamentat en projectes inèdits d'autoria catalana contemporània i en llengua catalana, teatre de proximitat, humor, podcasting, teatre infantil i familiar, entre d'altres. Segons fonts dels impulsors, que s'han volgut mantenir en l'anonimat, la situació econòmica actual no és gens favorable però esperen comptar amb el suport i la implicació de Gràcia.

Cronologia

Setembre de 2014.
Els Lauren es reconverteixen en els Texas de la mà de Raig d'Idees i propostes Visuals SL; la productora Els Films de la Rambla, de Ventura Pons, és l'accionista majoritari.

Febrer de 2019.
Pintada a la façana del cinema 'Ventura paga'

Octubre de 2020.
Pons confirma a l'Independent que la sala tanca i neix la plataforma veïnal Salvem els Texas

Agost de 2021.
Sessió reivindicativa dels Texas en el marc de la Festa Major

El tancament del cine va originar la plataforma veïnal Salvem el Texas