El Passeig de Sant Joan es modifica en el tram alt per afavorir la connexió amb Joanic

El retoc, avalat per l'associació de veïns, aplicarà una obertura amb pas de vianants i dignificarà el monument als sordmuts

Societat

El tram de Passeig de Sant Joan tocant a Travessera de Gràcia
El tram de Passeig de Sant Joan tocant a Travessera de Gràcia | B. M. L.

El Districte i l'Associació de Veïns del Passeig de Sant Joan han anunciat aquesta setmana un acord per a la reforma del tram alt de l'espai, quan aquest arriba a Travessera de Gràcia, perquè s'apliqui una obertura de continuïtat al vianant fins a la vorera de muntanya i que es faciliti així la connexió amb Joanic. El retoc, una vella reivindicació de l'entitat que aprofitarà per dignificar tota la capçalera del passeig incloent l'entorn del monument de Fray Pedro Ponce de León als sordmuts, és una actuació aparentment senzilla que s'inclourà com a projecte de la brigada de manteniment i que s'executarà en el primer semestre de 2023 amb una despesa de 125.000 euros.

La modificació del Passeig de Sant Joan es notarà bàsicament en dos aspectes: d'una banda, la perllongació dels parterres laterals que separen la rambla de les calçades i, d'altra banda, la incorporació d'un pas de vianants que permetrà creuar la Travessera. El canvi recorda vagament l'obertura que en el seu dia es va fer en el tram alt dels Jardinets de Gràcia en la connexió amb el carrer Gran, després que el lloc esdevingués un racó de certa degradació.

El president de l'AV Passeig de Sant Joan, Àngel Castanyeda, ha interpretat en aquesta línia la reforma ara pactada perquè en aquest tram alt de Passeig de Sant Joan s'hi acumulaven darrerament matalassos i era difícil accedir fins i tot a l'estàtua de Ponce de León quan les entitats del sector li dedicaven l'homenatge anual. En les negociacions, no obstant això, no s'han acceptat altres peticions veïnals com una elevació del monument que li fes "agafar volada", segons Castanyeda, davant l'enormitat de l'altre monument del tram dedicat a Josep Anselm Clavé.

Fonts municipals han afegit que l'acord no afecta, en qualsevol cas, a altres elements d'aquesta zona del passeig com les pistes de petanca que s'hi han assentat en els últims anys darrere del monument a Clavé esmentat. 
L'associació de veïns del passeig també ha apuntat que la connexió que s'aconseguirà ara amb l'obertura dels arbustos no té a veure amb el futur de la zona verda de Joanic, afectada pel Pla General Metropolità, i que es va incloure a última hora en les negociacions polítiques d'aprovació de la modificació vinculada al nou catàleg de Patrimoni de Gràcia.

Aprovat el pla de cales del programa Fem Gràcia més verda

Un dels últims projectes més votats dels pressupostos participatius, amb 2.885 suports i mig milió d'euros, s'ha desencallat amb l'aprovació del pla de cales. Aquest era un dels plans més complexos, no només per la part de diagnosi sinó per la necessitat de sistemes d'irrigació en el cas de nous arbres.