Badia: "Hi ha un camí a seguir en el proper mandat entre BComú, PSC i ERC"

"Abans d'acabar el mandat tindrem proposta per a l'Eix Verd de Vallcarca i, en el proper, la transformació del Camp d'en Grassot"

Política

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, a l'Ateneu Roig
El regidor de Gràcia, Eloi Badia, a l'Ateneu Roig | Cedida

El regidor de Gràcia, Eloi Badia (Barcelona, 1983) està a punt d'enfilar el seu vuitè any de mandat sense donar per acabada la seva etapa al districte. En aquesta entrevista, en el marc del cicle Passem Comptes, organitzat per l'Ateneu Roig en col·laboració amb L'Independent, l'alcalde de Gràcia fa balanç.

"Val la pena seguir vivint a BCN; és una ciutat eficient, però cal fer-la més atractiva i habitable"

Amb quin regust et quedes en aquest final de mandat?
És un mandat amb el Covid, que va marcar molt, on tot va ser excepcional. L'Ajuntament va estar a l'alçada. No vam aturar la ciutat.

Vista la proposta de pressupost 2023, es veu que hi va haver un punt d'estrés en les finances. Ara cal aminorar la marxa?
Ens mantindrem. Es van haver d'alliberar diners per afrontar la crisi sanitària i ara per a la crisi energètica. Hi han ajudat els coixins socials també de l'Estat.

L'escenari és de precampanya. Si hi ha una altra majoria, aquesta visió vostra pot anar enrere?
No. Tots estem en els grans acords de ciutat, amb BComú i PSC, i el suport extern d'ERC. Això dibuixa un marc d'estabilitat. Hi serà Colau o no, però hi ha un camí a seguir. Només seran matisos.

No estava escrit que Colau aspirés  a un tercer mandat. Està escrit que Badia segueixi 4 anys més?
Per mi no quedarà. A mi m'ha apassionat aquesta experiència i estic al servei del partit en aquest sentit. Puc sumar de moltes maneres. Encara no he sadollat la meva inquietud. He suat tants projectes o posat tantes pedres que tinc ganes de veure com arrenquen.

Hem vist pancartes de Badia dimissió. Com ho has paït?
No és de bon grat però ho interpreto en la justa mesura. Soc positiu. Hi ha moments en els projectes on hi ha un conflicte d'interessos i he intentat desxifrar-lo, des dels jardins de Menéndez y Pelayo a Baixada de la Glòria. M'ha passat molt amb l'habitatge públic.

És desencisador el resultat que heu obtingut en habitatge?
És un foc lent. Hem fet compres que no ens esperàvem i dotacionals que activarem. No ens vam beneficiar del 30% perquè vam suspendre llicències... Havíem de posar les regles del joc i ara cal que altres administracions hi juguin.

De quin gran projecte t'endús una satisfacció més gran?
Tal com s'estan dibuixant ara els carrers de Barcelona, no tenen res a veure amb el que es va fer a Travessera de Dalt i fins i tot Riera de Cassoles és menys ambiciosa que Pi i Margall. El que em farà més il·lusió veure serà la transformació de Camp d'en Grassot.

La superilla impacta a Travessera de Gràcia amb un canvi de sentit.
En un futur hem de poder tocar Travessera de Gràcia, com ho hem fet a laterals de Gran Via o Meridiana. Però d'un dia per l'altre no puc agafar un carrer troncal i ofegar-lo. Necessitem seguir baixant la pressió abans.

Què veurem concretat al més aviat possible del canvi de Pla General i del nou catàleg de Patrimoni?
Serà difícil alliberar espai, perquè és una de les mancances del nucli històric, on s'han mantingut afectacions. N'hi ha d'interessants per donar joc a equipaments nous i no hauríem d'esperar 20 anys.

Vallcarca 2027. Què hi haurà fet?
El Parc Central, i hauran començat les promocions públiques i també les privades, encara que sembla el tema més complicat. I abans d'acabar aquest mandat tindrem una proposta per l'Eix Verd. Començo a olorar on hi pot haver l'acord.

Us esteu carregant el pla Cerdà?
No. Cerdà ara plantejaria una recuperació de l'espai públic, perquè tenim una xarxa de transport públic, metro, bicicletes, i això necessita una actualització. Ell era avantguarda i perseguia garantir l'habitabilitat i la quotidianitat.

Regidor d'Emergència Climàtica, val la pena seguir vivint a BCN?
Pe descomptat. Barcelona, a nivell climàtic, és molt eficient. En sequera, estem a 6 litres per persona/dia; hi ha municipis a 250 litres. S'hi acumulen emissions perquè hi viu molta gent. L'hem de fer més atractiva i fer-la més habitable.

BComú: "som la força d'esquerres i ecologista que vol una ciutat sense desigualtats"

Els consellers Yusef Quadura i Àngels Tomàs també han estat aquesta setmana en el cicle Passem Comptes destacant iniciatives com la protecció de les escoles o la reforma de Pi i Margall. En to més electoral, Quadura ha dit que "anem a totes".

Vegeu vídeos al canal youtube de l'Ateneu Roig