El segon Lens Dans obre convocatòria internacional i tindrà rèplica a Barcelona

El festival amb ànima gracienca nascut per impulsar la videodansa repeteix a Brussel·les al febrer i sumarà teatre

Cultura

| Cedida

Hem creat el Lens Dans per combatre la precarietat i la falta d'oportunitats i visibilitat que ofereix la indústria als joves artistes de la disciplina de la videodansa". Amb aquestes paraules explicava Mar Badal, una jove fotógrafa gracienca instal·lada a Brussel·les, el perquè de la iniciativa que va impulsar l'any passat amb un equip format per quatre noies més i el suport de diferents institucions, com ara el Casal Català de Brussel·les o l'Institut Ramón Llull, entre d'altres. Un any després, les organitzadores confirmen segona edició, que tindrà lloc el 24 i 25 de febrer a la capital belga. 

Encara que el festival tingui lloc a Brussel·les, la idea és traspassar fronteres i aconseguir el màxim ressò; la convocatòria per rebre prouectes és, doncs, internacional i es podrà fer de manera online. El calendari previst per ara és de desembre a finals de gener i l'organització encara està acabant de tancar el jurat, tot i que ja han confirmat que comptaran amb Aina Lanas, reconeguda ballarina i coreògrafa barcelonina, que ja hi va ser l'any passat.

La recepció de les propostes es farà de manera online de desembre fins a finals de gener

Pel que fa a l'equip, Mar Badal segueix al capdavant del projecte i, segons explica, està muntant un equip belga i català -ja que el festival vol seguir tenint presència a tots dos llocs- per poder tenir-ho tot a punt per al febrer.

En la primera edició es van projectar 28 curtmetratges preseleccionats, provinents d'un concurs que comptava amb membres del jurat com Àngels Margarit (directora del Mercat de les Flors) i Aina Lanas. El cartell també oferia un taller de videodansa i una conferència a càrrec de l'artista canari Derek Pedrós, així com espectacles en directe de dansa i projeccions audiovisuals de companyies catalanes i belgues.

Després de la celebració del festival a Brussel·les, la intenció és fer un esdeveniment a Barcelona també el 2023 per projectar els projectes guanyadors i fer espectacles de dansa i projeccions de vídeo en directe, tot i que la data i el lloc no s'han tancat encara.
Per aquesta segona edició, a més de la convocatòria de recepció de curts de dansa, també es prevuen projectes de creacions teatrals i de dansa amb projeccions de vídeo; els guanyadors seran els que actuaran al festival.

Del confinament al món.

El Lens Dans va començar a gestar-se en ple confinament sota l'impuls de Mar Badal, fotògrafa gracienca que viu a Brussel·les. La primera edició va patir moltes restriccions però tot i així va poder celebrar dos esdeveniments a Bèlgica i un altre a Barcelona. La segona edició tindrà lloc finalment el 2023 i s'espera més participació internacional.