“Hi ha la necessitat d’oferir un pa que es faci respectant-ne totes les propietats”
La Vila amplia l’oferta de pa saludable de forns artesanals: Neix Vaveik, nova iniciativa de ‘slow bakery’ al carrer Verdi 88
Fa dos mesos que van aixecar la persiana del número 88 del carrer Verdi per compartir amb el públic la seva passió pel pa. Vaveik és l’aposta de dues valentes, la Verena i la Valérie, per recuperar pans saludables, digestius i bons. I això s’aconsegueix amb massa mare, llargues fermentacions, ingredients ecològics i naturals, i moltes hores i il·lusió.
Com expliqueu, a qui no us conegui encara, qui sou?
Som dues dones que compartim la mateixa visió de com hauria de ser un bon pa. És a dir: amb farines ecològiques mòltes a la pedra, amb llargues fermentacions i massa mare de cultiu propi. Vam veure que hi ha la necessitat de tornar a oferir un pa que se li respectin totes les propietats i processos d’elaboració. Ens vam unir per fer realitat un somni i fer juntes el camí de fer feliç a la gent a través dels nostres productes de màxima qualitat, sans i digestius.
Per què ens hem acostumat a menjar pa dolent?
Creiem que es tracta d’un tema de costos. Fa molts anys el preu estava marcat per llei i els el·laboradors reduïen costos de producció per ajustar-se a aquest preu. Venim d’aquí i ara el que ens trobem és un pa, en general, industrial, barat i ràpid; tot el contrari del que defensem aquí, ingredients de base de màxima qualitat i ecològics, massa mare i llargues fermentacions per oferir un producte de qualitat. Els pans necessiten reposar per pre-digerir el gra, per això fem llargues fermentacions de 24h i i això després ho nota l’estómac.
Llavors estem parlant de salut.
Quan vam plantejar el projecte es va fer tenint en compte aquestes dues vessants, nutrició i salut; la gent pot arribar a deixar de menjar pa perquè un pa que no s’elabori amb l’objectiu de ser saludable pot arribar a ser molt dolent per l'estómac. Nosaltres fem un bon pa, sa i digestiu i amb un alt nivell gustatiu, amb tots els matisos que aporta la llarga fermentació i la massa mare. Quan ens diuen que el nostre pa els recorda al pa que menjaven quan eren petits és genial, és el millor comentari que ens poden fer, treballem per això.
Encara que la majoria del pa que mengem és industrial, també van apareixent alternatives com la vostra. El públic que busca aquest pa va en augment?
Sí, hi ha més gent conscienciada, sobretot no es tracta només de les farines que facis servir sinó del procés d’el·laboració. I a més a més, no volem ser un forn més sinó oferir un producte fet amb el cor.
Com son els vostres pans? Què oferiu a Vaveik Bakery?
Hem desenvolupat totes les receptes, inspirades en receptes d’autors/forners alemanys i francesos, buscant un equilibri perquè cada pa sigui especial, ja sigui per la molla, pel punt d'hidratació, per l'aroma de la farina o les qualitats nutritives. Treballem de forma artesanal, ho fem amb les nostres mans, peça per peça. El pa és molt sensible, tot li afecta, la temperatura, la humitat, però això, controlar tots els elements és la part més maca del procés. És la màgia de fer pa.
Definiu l'espai de l'obrador com un atelier.
Perquè no és simplement un altre obrador sinó un espai on volem fer art amb les masses. Qualsevol que entri ens pot veure treballar al fons de la botiga, hem dissenyat un espai visible, sense secrets.
I també pensant en els infants, oi?
És que som mares! Pensem que les nenes i els nens són els grans tresors de la botiga. Ens fem responsables d’establir hàbits de menjar més saludables als més petits. Han de tenir el seu propi espai aquí. De fet hem construït amb palets reciclats una mini-forn per a ells, i així hem fet realitat un dels nostres somnis.
Com valoreu aquests mesos?
L’acollida ha estat espectacular i crec que el barri ajuda molt a tirar endavant. Tenim clar quin és el nostre públic objectiu, i si havíem d’arrencar de zero, millor fer-ho a Gràcia.
Quines expectatives teniu?
Volem consolidar-nos com a referents. Fem molta pedagogia sobre alimentació saludable, hem d’explicar bé què fem i com ho fem perquè al final és el que va a parar a la teva panxa. El pa industrial porta molts additius i llevats descontrolats que després et fan mal.
Quins són els vostres proveïdors?
Aquest també és un treball previ important: són proveïdors locals, familiars i de Km0 per reduir les emissions.
Objectius a mig termini.
La idea és ampliar clients amb restaurants, que ens facin encàrrecs. I el segon pas és desenvolupar l’àrea online. Vam pensar començar primer en format online però creiem que estar a peu de carrer et dóna molta visibilitat.