‘Entretela’: acció contra el plàstic a l’escola Montseny

El centre educatiu del barri de Vallcarca posa en marxa un projecte ‘residu zero’

De Verd

L’escola Montseny posa en marxa Entretela, un projecte ‘residu zero’
L’escola Montseny posa en marxa Entretela, un projecte ‘residu zero’ | AFA Montseny

Seguint la línia pedagògica centrada en la natura i la sostenibilitat, l’escola Montseny ha engegat aquest curs Entretela, una iniciativa de l’AFA que incideix en el concepte de
residu zero: enguany, els infants del menjador no fan servir plàstics quan hi ha sortida. Després d’aquests dos mesos i mig de funcionament, esperen que la idea es consolidi i que pugui arribar a altres centres.

Hi ha un treball previ de coordinació amb el menjador per trobar el disseny adequat

L’escola Montseny ha fet una nova passa aquest curs en la línia pedagògica del centre, que té la sostenibilitat com un dels seus eixos principals. Juntament amb el feminisme, la natura és un dels temes transversals amb què l’Associació de Famílies treballa les diferents accions que porta a terme. I aquest curs, després de la planificació i gestió prèvia, va engegar Entretela; en comptes de fer servir el nom popularment conegut com a boc’n’roll, els membres de la comissió de Natura de l’AFA van optar per un nom propi.

L’objectiu de la iniciativa és reduir les bosses i embolcalls d’un sol ús en les sortides de l’alumnat. D’aquesta manera, l’alumnat que es queda al menjador fa ús de l’entretela per emportar-se el dinar durant les sortides en hores lectives. Després, les entreteles tornen a l’escola (al menjador) i durant el dia següent, les famílies les netegen a la pròpia escola. Les famílies voluntàries del grup que ha fet la sortida es coordinen per a netejar les entreteles a l’escola. “Els teixits són delicats i s’han de rentar en fred, i amb aquest sistema, sense que les entreteles surtin de l’escola i rentant-les allà mateix, funciona molt bé”, explica German Ycobalzeta, membre de la comissió de Natura. Periòdicament les famílies se les emporten per netejar-les amb la rentadora.

El procés del projecte

Per a l’AFA, un dels aspectes positius del projecte ha estat tot el procés, començant pel disseny i confecció de les entreteles, que han estat elaborades per Paula Barthes, família de l’escola. Però abans de posar-se a cosir, es va fer un treball previ de coordinació de l’espai migdia i la cuinera, per tal de trobar el disseny adequat a les diferents necessitats, tant de capacitat, manipulació còmode i fàcil, i seguretat per a distingir els diferents tipus d’al·lèrgies. “No volíem que la cuinera que s’encarrega de preparar els menjars tingués més feina, per això es va treballar amb ella colze a colze, i ara estem tots molt satisfets amb el resultat”, apunta Ycobalzeta. Esperen que la idea es consolidi i també s’estengui a d’altres centres del districte.

Les estreteles s’han dissenyat tenint en compte les diferents intoleràncies alimentàries, per això els colors