La nova Abaceria preveu un mercat 'jardí' amb fruiters i plataforma única a l'entorn

El projecte executiu certifica finalment 45 parades d'alimentació i 10 exteriors, i el pàrquing amb 54 places

Societat

Plànol del projecte del mercat de l'Abaceria nou
Plànol del projecte del mercat de l'Abaceria nou | Cedida

Més enllà dels interminables endarreriments en la construcció del nou mercat de l'Abaceria (ara segon semestre 2023), el projecte executiu fet públic aquesta setmana detalla alguns elements de resposta a les últimes pressions veïnals, com el caràcter de "mercat jardí" amb arbres fruiters al voltant de l'equipament i un espai que en un "futur" serà de plataforma única sense barreres arquitectòniques.

La memòria del projecte que sembla definitiu concreta 8 arbres i 31 arbustos

L'anomenada Plaça del Mercat Central de l'Abaceria, que quan reneixi haurà estat inoperativa set anys des que el juliol de 2018 els paradistes es van traslladar al Passeig de Sant Joan, culminarà una llarguíssima transició de l'espai en la qual s'han produït inacabables canvis des d'aquell avantprojecte del juliol de 2016 en què es va plantejar un espai de 50 parades (+ 12 exteriors) amb tres plantes soterrànies, pàrquing de 50 places, centre de distribució urbana (CDU), súper de 750 metres quadrats i espai cooperatiu de 350 metres quadrats.

La modificació de 2018 va perdre una de les tres plantes soterrades i la CDU i el projecte inicial de febrer de 2021 -ja amb la idea de nova plaça- va tornar a les tres plantes soterrades, però començava el decantament a favor del súper contra l'espai cooperatiu que tant havien reivindicat les plataformes veïnals com Gràcia On Vas (el súper es traslladava a la planta -1 amb 1.500 metres quadrats i les cooperatives de consum es quedaven amb 300 metres quadrats). El desembre de 2021, en el projecte bàsic, ja va decaure l'espai cooperatiu del tot i els números de parades es reconduien a 41 d'alimentació i 10 exteriors.

El projecte executiu retoca aquestes xifres fins a les 45 parades d'alimentació i les 10 exteriors, a més d'un súper fixat finalment en 1.225 metres quadrats sempre a la planta -1 i el pàrquing de 54 places que mai ha perillat. Però la novetat última és l'aterrament del verd, tenint en compte la forta campanya de nous i vells veïns des del novembre de 2021 que arribava a demanar que el mercat ja no tornés i es fes una plaça verda. La memòria d'aquest projecte sembla que definitiu concreta vuit arbres (tarongers, llimoners) i 31 arbustos (lavanda o farigola) i també es posa en valor la capacitat d'un interior visible "a totes hores", a excepció de la banda de Torrijos per la rampa d'accés a plantes inferiors.

La nova plaça, porticada en bona part a la banda de Mare de Déu dels Desemparats, tindrà els tres principals accessos (amb dos de laterals a Travessera de Gràcia i Puigmartí) i no hi ha variació en la disposició de la planta -3 per a entitats i l'altell per a oficines del mercat. La memòria constructiva posa fi als treballs al 31 de desembre de 2024.