Els paradistes de l'Estrella insten, amb un miler de firmes, a tornar a l'opció parc si no hi ha alternativa

Veïns crítics amb l'ús comercial de l'espai verd i la regidoria d'Horta-Guinardó assumeixen que cal una opció ràpida i Mercats exposa les vuit idees del principi

Societat

Interior del Mercat de l'Estrella, des del pis de dalt
Interior del Mercat de l'Estrella, des del pis de dalt | A.B.

El futur del mercat provisional de l'Estrella continua aixecant passions i maldecaps després de la decisió política de l'Ajuntament de cedir a l'oposició d'una part dels veïns del Parc del Baix Guinardó a la ubicació de l'equipament en l'espai verd, malgrat els 14 mesos de treballs en aquesta línia. Divendres passat els paradistes del mercat van iniciar una recollida física de firmes que ja ha superat el miler d'adhesions i dilluns el consell de barri del Baix Guinardó, de caràcter extraordinari, va anar ple d'intervencions.

La tensió no s'ha aturat des que el trasllat va tenir el setembre passat data d'execució per al proper estiu i en el consell de barri d'aquest dilluns -només una mica menys sacsejat que en l'anterior del 25 d'octubre (vegeu L'Independent núm. 908)- el mínim comú entre veïns crítics i Districte d'Horta-Guinardó va ser la necessitat d'una solució alternativa ràpida. "L'Ajuntament ha aconseguit enfrontar paradistes i veïns i cal que es trobi un espai al més aviat possible", va apuntar una intervenció. "Necessitem una solució a curt termini, però les firmes dels paradistes no ajuden", va apuntar una altra en referència a la recollida iniciada divendres al mercat de l'Estrella.

La presidenta de l'Estrella, Lourdes Vico, va decidir absentar-se del consell de barri perquè segueixen "a l'espera de saber quina serà la nova ubicació" un cop finalitzat els 15 dies de termini que van donar a l'Ajuntament. "A nosaltres els tècnics ja ens van donar les explicacions per les quals la resta d'ubicacions no eren vàlides", apunta Vico.

L'Institut de Mercats, en tot cas, dilluns va estendre's encara més en les opcions estudiades a l'inici de la recerca d'urgència per fer les reformes per al·luminosi que necessita l'Estrella. Als espais ja coneguts de Sardemya 420, Alfons X, Torrent de Lligalbé i l'elegit inicialment del Parc del Baix Guinardó, hi van afegir Pi i Margall (suposaria endarrerir les obres en marxa), els jardins d'Indústria (massa a prop del mercat de Sagrada Família) i les places Rovira (massa a prop del mercat Lesseps) i Joanic (massa a prop de l'Abaceria provisional).