Rap d'arrel, músiques de Castella i ball folk, primer avanç del 36è Tradicionàrius
La imatge gràfica del festival és un homenatge als Castellers de la Vila de Gràcia, que van debutar fa 25 anys amb un tres de sis
Els primers noms del 36è Festival Folk Internacional Tradicionàrius reafirmen la línia programàtica que el CAT va posar en marxa fa un temps, presentant un cartell amb propostes al voltant de la música folk i d'arrel tradicional des de tots els seus prismes. Tradició i contemporaneïtat; un aparador d'espectacles i concerts de l'essència de la música tradicional, però també d'aquells que beuen de la tradició i experimenten per crear nous formats i dur al límit la música d'arrel, tal i com expliquen des de l'equip del festival. Així, del 13 de gener al 31 de març de 2023, el Tradicionàrius acollirà més de 50 propostes, l'avenç de les quals inclou rap d'arrel, cançó i polifonies tradicionals catalanes i d'Auvèrnia, músiques de Castella i ball folk.
Tesa, Biel Majoral, Feten Feten, Les Mécanos o La Filadora, al 'Tradi' 2023
Els primers concerts que presenta el Festival Tradicionàrius 36 són propostes tradicionals i contemporànies. Des del País Valencià, la rapera Tesa i el cantaor Jonatan Penalba presenten Rap d’arrel (20/01, a les 20.30 h). La vessant musical dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia vindrà de la mà de tres referents de la música folk: Biel Majoral, Jaume Arnella i Vicent Torrent (Circuit Folc), i l’apunt de ball de bot estarà a càrrec dels Esclafit i castanyetes (27/01, a les 20.30h). Per la seva banda, el mític grup de Castella Fetén Fetén celebrarà el tancament de la seva gira dels 10 anys (05/02, a les 19 h); i els responsables del Ball de Carnaval seran enguany Flowk (17/02, a les 20.30 h).
A més, la Balada d’en Solé Sugranyes aporta l'apunt polifònic d'aquest avançament del festival, juntament amb el grup de St Ettièn, Auvèrnia, Les Mécanos (24/03, a les 20.30h). Per últim, l’espectacle Re·Romanç (05/03, a les 19 h) posarà l’accent en l’obra de Felip Pedrell i el col·lectiu La Filadora proposa un concert comentat entorn de les cançons tradicionals catalanes des d’una perspectiva de gènere (09/03, a les 20.30h).
Com és tradició, el CAT descobreix els primers noms del festival poques setmanes abans d'acabar l'any per escalfar motors i animar la venda d'entrades com a regal de Nadal (www.tradicionarius.cat).
Tres de sis, trenta sis, i els CVG
La filosofia castellera (un grup nombrós de persones organitzades per assolir un objectiu comú) ha inspirat enguany l'equip del CAT, que homenatja als Castellers de la Vila de Gràcia amb un cartell amb les lletres del Tradicionàrius adoptant la fesomia del Tres de sis, el castell debut dels blaus el 24 de maig de 1997. El disseny és fruit d’un procés creatiu de la mà del dissenyador Quim Díaz.