Persecució de la comunitat Bahá'í a l'Iran

Violència i protestes a l'Iran en defensa dels drets humans

Interculturalitat i Espiritualitat

Persecució de la comunitat Bahà'í a l'Iran
Persecució de la comunitat Bahà'í a l'Iran

L'Iran viu una onada de violència i protestes des que Mahsa Amini, una kurda iraniana de 22 anys, va morir el mes de setembre passat després de ser detinguda per la policia de la moral, presumptament per no portar correctament el vel tal com exigeix l'estricte codi de vestimenta per a les dones en la República Islàmica.

Això no és un fet nou; el govern iranià té una llarga història de discriminació contra la dona i contra minories ètniques i religioses, com és el cas dels membres de la comunitat bahá'í, la minoria religiosa no musulmana més gran de l'Iran.

A l'octubre de 1983, per exemple, una jove de 16 anys, Mona Mahmoudnejad, va ser penjada juntament amb altres 8 dones bahá’ís. El delicte de la Mona  sent: haver fet classes d'educació moral a nens del seu entorn.

La llista d'abusos contra els bahá’ís és tan llarga com depriment i destaca fins a quin punt el govern ha estat disposat a arribar per a escanyar econòmica i socialment als bahá'ís. Des de fa més de 40 anys se'ls ha negat l'accés al treball en l'administració. Als bahá'ís també se'ls solen negar les llicències i, per tant, no poden obrir els seus propis negocis. Els membres joves de la comunitat estan exclosos de les universitats públiques i els estudiants universitaris que es descobreix que són bahá'ís són expulsats immediatament. Les llars i negocis bahá'ís són registrades sense causa justificada per agents del govern i les seves propietats sovint són confiscades sense compensació o, més recentment, demolides.

Els seus llocs sants han estat atacats i destruïts. No se'ls permet enterrar als seus morts d'acord amb la llei bahá'í, i els seus cementiris han estat destrossats, profanats i destruïts. Els mitjans de comunicació patrocinats per l'estat de l'Iran difonen sistemàticament propaganda destinada a incitar a l'odi contra la comunitat bahá'í de l'Iran. Aquesta propaganda sovint converteix als bahá'ís en bocs expiatoris dels disturbis econòmics i polítics a l'Iran, i es caracteritza per una varietat d'acusacions sense fonament, que inclouen espionatge, rebel·lió armada, rentat de cervell i pràctiques sectàries, oposició al govern, amenaces a la seguretat nacional i blasfèmia i animositat contra l'Islam.

Aquestes cruels persecucions s'han intensificat durant les últimes setmanes, al mateix temps que la repressió general contra les protestes de les quals també s'acusa falsament els bahá’ís de ser-ne instigadors.

Des de fa més de 40 anys l'Iran ha estat condemnat per organismes internacionals i nacionals amb infinitat de declaracions, sense que amb prou feines el govern hagi modificat el seu comportament en relació al respecte als drets humans. Esperem que la reacció mundial que ara s'observa tingui algun efecte i el govern iranià assumeixi els seus compromisos amb la carta de drets humans de la qual és signatari.

Els següents enllaços ofereixen altres informacions complementàries:

https://news.bahai.org/story/1613/

https://blog.cristianismeijusticia.net/2022/09/07/crece-la-persecucion-a-los-bahais-en-iran

https://www.pressenza.com/es/2022/09/mas-bahais-detenidos-en-iran-en-un-mes-de-represion-que-alcanza-ya-a-245-personas/

 

Persecució de la comunitat Bahà'í a l'Iran
Persecució de la comunitat Bahà'í a l'Iran