Les entitats de Gràcia que formen part del Mercat Social, ara en una guia

La Federació Catalana de Voluntariat Social descriu les cinc organitzacions locals d'inserció laboral de col·lectius vulnerables: Mamalyona, acidH, Creadoness, Diomcoop i Femarec

De Verd

Mamalyona, una de les entitats incloses a la guia
Mamalyona, una de les entitats incloses a la guia | Cedida

La Federació Catalana de Voluntariat Social ha publicat aquesta setmana una nova guia del programa El Mercat Social, que descriu les entitats de Gràcia que hi formen part: cinc organitzacions que permeten la inserció laboral de col·lectius vulnerables. Un recurs per conèixer opcions properes per un consum més responsable i social.

Aquesta setmana, la Federació Catalana de Voluntariat Social ha publicat una nova guia d’entitats del Mercat Social del districte de Gràcia amb l’objectiu de posar a l’abast de la ciutadania un recurs útil perquè coneguin opcions properes i accessibles per a un consum més responsable i social, tot coincidint amb una de les èpoques de l’any més consumista, el Nadal. 

Hi ha cooperatives, centres especials de treball i empreses d’inserció laboral

El Mercat Social és un programa que promou l’economia social i solidària a través de la difusió i venda de productes i serveis d’entitats socials que ofereixen oportunitats d’inserció sociolaboral a persones en risc d’exclusió. Nascut l’any 2014, compta amb més de 40 entitats sòcies i més de 500 productes i serveis.

Segons es descriu a la presentació de la guia, “implicar-se amb El Mercat Social és sumar-se a iniciatives que ofereixen una ocupació digna a persones en risc d’exclusió social, és fer possible un consum amb impacte social, econòmic i mediambiental per al territori i la comunitat”.

L’objectiu de la guia és oferir un recurs a la ciutadania i fomentar un consum responsable

Les entitats d’aquesta guia pertanyen al Tercer sector social; hi ha associacions, cooperatives, centres especials de treball i empreses d’inserció social, totes elles sense ànim de lucre, que ofereixen productes i serveis a institucions, empreses i ciutadania. A més, ofereixen la possibilitat de participar fent voluntariat en els seus projectes.

Les associacions incloses són Mamalyona, acidH, Creadoness, Diomcoop i Femarec. 

Mamalyona és un projecte de costura creativa i inserció laboral dirigit a dones migrades amb infants petits. L’entitat ofereix un espai de cura de l’infant perquè puguin conciliar la formació amb la criança. Als seus productes aprofiten teles reciclades, reutilitzables i de proximitat; fan bosses, motxilles i altres complements únics. 

La segona que apareix a la guia és acidH, entitat gracienca que treballa des del 1994 per l’atenció de les persones amb intel·ligència límit i discapacitat intel·lectual lleugera. La seva línia de productes inclou el càtering i el projecte PAPÉ, que transforma paper de rebuig d’oficina en paper reciclat artesanal i en diferents tipus d’articles. 

Per la seva part, Creadoness és una marca ètica de moda sostenible que va néixer a Gràcia per potenciar l’emprenedoria tèxtil i general noves oportunitats socials i laborals a dones en situació de vulnerabilitat. Fan sèries limitades amb patrons atemporals i funcionals (bosses, ronyoneres, necessers i molts complements).

La cooperativa Diomcoop està formada per persones que anteriorment es dedicaven a la venda ambulant no autoritzada. Ofereix serveis a empreses, institucions i particulars de logística o de neteja, entre d’altres. També té una marca de roba i complements tèxtils anomenada Diambaar, que elabora productes amb tela wax que produeixen costurers i costureres del Senegal a Barcelona. 

Per últim, la guia recull la tasca de Femarec, una cooperativa d’acció social que treballa des del 1991 per la inserció social, laboral i cultural de col·lectius en risc d’exclusió. El Centre Especial de Treball i el departament de formació de Femarec ofereixen una extensa gamma de serveis, i la seva línia de productes inclou canastretes de nadó i lots de Nadal amb productes molt variats d’origen social o sostenible, vegans i sense alcohol.

Serveis d’interès

Punt Verd de Collserola
C. Collserola, 2. Sortida 6 Ronda de Dalt - Plaça Alfons Comín, darrere de la benzinera
Horari: de dl a dv, de 8 a 18.30, i ds i dg, de 9 a 13 h.

Punt Verd de Barri
Plaça Gal.la Placídia
Horari: dl, de 16.30 a 19.30; de dm a ds, de 10 a 13.30 i de 16.30 a 10.30, i dg i festius tancat.

Punt Verd Tabuenca
C. Guilleries, 24
Horari: de dll a dv, de 8.30 a 13.30 i de 16.00 a 19.00, i ds de 10 a 13.30.
Telèfon: 93 218 30 97

Aula Ambiental Bosc Turull 
Passeig Turull, 2-4, 08023 Barcelona
Telèfon: 93 213 39 45
Horari: 
De dimarts a divendres de 10 a 14.30h
Dimecres matí de 11.00 a 14.30h
Dimecres tarda de 16.00 a 19.00h
Un dissabte al mes de 10 a 14h
Difusió de les activitats també per Facebook i Twitter
www.boscturull.cat

Punt Verd de Barri 
Av. Vallcarca, 71. 
Horari: de dilluns a dissabtes, de 8.30 a 14h i de 16.00 a 19.30h. Festius tancat.

 

Diomcoop, formada per persones que es dedicaven a la venda ambulant no autoritzada, confecciona articles de moda
El treball d’aquestes entitats permet la inserció laboral de col·lectius vulnerables