“La compra online no és la millor opció, però es pot fer amb criteris sostenibles”
La cooperativa Opcions defensa un model alternatiu més just
Treballen per una nova cultura del consum, aquella que tria les opcions que contribueixen a la justícia, al benestar social i personal i que tenen menys impacte ambiental. La cooperativa Opcions, recentment a Lluïsos per parlar de les comunitats energètiques, posa a l’abast de la ciutadania recursos per consumir amb consciència. El Nadal és un bon moment per posar-s’hi.
Les claus del consum conscient són consumir menys (gastar només els recursos necessaris i optar per les reparacions), consumir sense comprar (llogar, intercanviar i aprofitar materials de rebuig) i comprar amb criteri (segona mà, comerç just, empreses d’inserció social i economia local). Així ho expliquen des de la cooperativa barcelonina Opcions, una organització sense ànim de lucre que publica informació per consumir menys, i alhora ofereix avantatges perquè sigui més fàcil practicar-lo. “Ens agrada dir consum conscient perquè això vol dir que les persones posem consciència quan comprem”, explica Joana Ariet, una de les responsables d’aquest projecte que té la investigació i la divulgació com un dels eixos principals d’activitat. De fet, editen dos monogràfics a l’any sobre temes proposats pels socis. També la pàgina web funciona com a font de recursos i eines dirigides a la ciutadania, i que engloben diversos àmbits (roba, alimentació, tecnologia, mobilitat, habitatge o cultura).
A més de portar endavant campanyes de sensibilització -la més recent sobre la llei de residus-, un altre eix de treball és la intercooperació amb altres entitats de l’economia social i solidària. Precisament d’aquest context apareix en temps de pandèmia La Zona, un mercat digital com a opció de consum responsable a internet, en un moment de confinament que va propiciar la compra online. “Sabem que no és la millor opció, per tot el que comporta d’increment de les emissions, però si hi és hem de saber donar alternatives perquè es pugui fer amb criteris sostenibles, afegeix Ariet.
Així doncs, La Zona és un mercat digital que ofereix productes de proximitat, respectuosos amb els drets del personal que participa en la seva elaboració i sostenibles. També es pot contractar serveis regits pels mateixos valors. “S’ha normalitzat que l’enviament sigui gratuït sense tenir en compte els costos que això representa, perquè hi ha persones i empreses al darrere i han de treballar en condicions dignes”, apunta. A La Zona es paguen 4 euros per cada comanda.
Amb l’objectiu de reduir l’impacte ambiental en una ciutat que pretén aplicar polítiques de mobilitat sostenible, s’estan incentivant els punts de recollida físics. De tota manera, i sempre que la distància ho permet, és l’empresa Koiki qui fa el repartiment; (reparteixen els paquets caminant, en bici o en vehicle elèctric).
En una època de consum desenfrenat, seria bo aturar-se un moment per reflexionar i prendre consciència de perquè i com comprem, i quines són les alternatives.