Adeu a Josep Lluís Rueda, activista social i inquiet puntal de les lluites veïnals de Gràcia

Mor als 89 anys després d'una llarga trajectòria: des dels moviments antiglobalització als inicis de Salvem L'Alzina, passant per l'Associació Germanor o Gràcia En Comú

Societat

Trobada de veïns a la Plaça Virreina
Trobada de veïns a la Plaça Virreina | A. B.

El més veterà i inquiet dels activistes socials de Gràcia, Josep Lluís Rueda, ha mort aquest dissabte 7 a l'edat de 89 anys deixant una llarga trajectòria tant en les lluites veïnals com en la defensa de les polítiques d'esquerres o en la reivindicació dels drets de la gent gran. A ell corresponen una de les primeres cròniques d'impacte que es van publicar a L'Independent, la dels testimonis de veïns de Gràcia que van viure en primera línia els atemptats contra les Torres Bessones de l'11-S a Nova York. 

"A les 9.30 hores deu persones fèiem cua a les portes de les Nacions Unides per entrar a les sessions. De forma enèrgica els vigilants van donar l'ordre de desallotjament, les sirenes dels bombers i policia començaven un concert llarg , monoton i dantesc", va escriure en primera persona en aquell número 12 del setmanari, quan encara era mensual, el setembre de 2001. Rueda era a Nova York amb altres companys de la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Catalunya, a la 54ena conferència de Nacions Unides sobre experiències de voluntariat de les ONG al món, concretament sobre el voluntariat del moviment veïnal a Catalunya.

Aquell exemple, però, va anar seguit de molts altres: des dels moviments antiglobalització on hi va participar des del 2002 tant a Barcelona com a Porto Alegre fins als inicis de Salvem L'Alzina, passant per l'Associació Germanor del Casal de Siracusa o l'assemblea de Gràcia En Comú.