El 36è Tradicionàrius reivindica tradició i avantguarda i honora Jordi Fàbregas

L'edició d'enguany acull més de 60 propostes, reforça les propostes de ball folk i la presència de projectes d'arreu

Cultura

Tradicional foto de família al CAT per la presentació del Tradi'23
Tradicional foto de família al CAT per la presentació del Tradi'23 | JM Contel

No és un Tradicionàrius de màxims però sí intens. Així va qualificar Carol Duran, la directora artística del CAT, la 36na edició d'un festival que destaca s'ha distingit pel treball en xarxa i les sinèrgies però que enguany té un nom propi indiscutible: Jordi Fàbregas. Així, el Tradi 2023 arrenca aquest divendres 13 de gener amb la tradicional cercavila a càrrec de Kabum i el col·lectiu Guirigall, el ball d’homenatge amb Blanca Mostaza i Blai Casals a la plaça Anna Frank i el concert Jordi Fàbregas DO, un viatge format per 12 peces de l’univers musical de Fàbregas arranjades per a l’ocasió, a càrrec de compositors joves com ara Laia Vallès, Manu Sabaté, Pau Benítez, Roger Andorrà, Marçal Ramon i Cati Plana. Les entrades ja estan exhaurides. I a partir d'ara, la sala del CAT es dirà Auditori Jordi Fàbregas. 

No hi faltaran els aniversaris: 80 anys de Jaume Arnella, 30 dels Quicos o 10 de Fetén, Fetén

Fins al 31 de març, el festival proposa més de 60 activitats al voltant de la música folk i d’arrel tradicional. Seguint amb la línia dels darrers anys, el festival continua reivindicant que la música tradicional és també música contemporània, acollint gran quantitat de projectes que miren la música tradicional des de l’òptica de les músiques urbanes més actuals, com el rap o l’electrònica. El ball, més presència internacional o les iniciatives liderades per dones marquen una edició que s'estrena a les Festes de Santa Eulàlia amb una proposta de folk (RIU) i una de rumba  catalana (Todos los gatos son pardos). 

El mapa sonor inclou Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Múrcia, Andalusia, Castella, Galícia, Auvèrnia, Iran, Estats Units i Brasil. No faltaran els aniversaris: els 80 anys de Jaume Arnella, 30 de Foguerons, 40  de la recuperació del sac de gemecs, 30 dels Quicos i 10 anys de Fetén, Fetén i Corrandes són corrandes. Seguiran els concerts de música d'arrel tradicional des de tots els seus prismes, amb noms com ara Tesa i Jonatan Penalba, Los Malagatos, La Filadora + Bum Ditty o Lés Mécanos. I el Tradicionàrius al Palau porta enguany les Tanxungueiras i el trio valencià Marala.

Foguerons, 30 anys.

Integrats al cartell del Tradicionàrius i sumant forces amb les entitats de cultura popular de la Vila, els Foguerons de Sant Antoni a Gràcia -que enguany celebren 30 anys- obren programa amb l'estrena de 'La vetllada literària de la cultura popular al CAT', una trobada que repassarà les novetats editorials publicades entre la diada de Sant Antoni de 2022 i la de 2023. Dimarts 17 de gener (20h).