El casal de la residència Siracusa reviscola i ja programa activitats després de mesos d'incertesa

Els col·lectius de suport a l'equipament, que van fer accions de protesta a l'octubre, troben una resposta més sensible per part de la nova direcció

Societat

La residència de Siracusa, amb les obres de la plaça del Poble Gitano en primer terme
La residència de Siracusa, amb les obres de la plaça del Poble Gitano en primer terme | B. M. L.

Ala plaça del Poble Gitano sembla que hi hagi hagut un terratrèmol amb les obres de reforma de l'espai però la sacsejada -amb tendència positiva- s'està vivint al principal punt d'activitat social: l'històric casal de gent gran vinculat a la residència pública Siracusa reviu. Després de l'aturada per la pandèmia i el cert esllanguiment de l'activitat que s'havia registrat en el tram final de mandat de l'última direcció, el canvi de comandament ha estat receptiu a les veus de protesta que es van deixar sentir a l'octubre en el marc del Dia Internacional de la Gent Gran.

La polèmica va esclatar abans de l'estiu, quan la ja exdirectora de la residència, de la qual depèn el casal, Asun Soto, va apuntar que l'àmbit d'activitats tenia els dies comptats perquè no hi havia "una dinàmica cívica" i coincidia el fet que "la residència necessita més espai". El rum-rum va arribar a orelles de persones vinculades a familiars de la residència que, amb el suport de treballadors, es van començar a mobilitzar just abans del canvi efectiu de direcció. "Volem reprendre les activitats que tornaran a pivotar a l'entorn d'una renovada Associació Germanor", van assegurar en un escrit publicat a L'Independent. 

La nova directora, Maite Frias, ja exercint des de mitjans octubre, ha estat receptiva als plantejaments de la mobilització i la primera concreció serà aquest mes de febrer, amb una xerrada el dia 23 sobre el testament vital i una possible presentació de la guia LGTBi fins i tot a principis de febrer amb visita institucional del Govern.

Fonts coneixedores del nou plantejament de la direcció admeten que aquest reviscolament no inclourà la recuperació del servei de menjador ara per ara, però que en la resposta favorable de la nova etapa de la residència hi ha la voluntat d'organitzar més activitats i endreçar les instal·lacions.

Per la seva banda, el que va més pere llarg és la finalització de la segona fase de les obres de reforma de la Plaça del Poble Gitano, que també repercutirà en la millora del casal per l'eliminació de les costerudes escales que en les últimes dècades hi han donat accés.

L'Aula d'Extensió Universitària arrenca el programa amb Google i nazis

L'entitat d'acció acadèmica per a majors de 55 anys comença dimarts el semestre amb les conferències de gener 'Per què Google ho sap tot?' (dia 17) i 'La conspiració nazi per robar obres mestres de l'art mundial'. Fins al juny hi haurà xerrades sobre les colònies textils (amb visita inclosa), Beethoven, Marie Curie, Muñoz i Ramonet, Miquel Martí i Pol o història i evolució de les piràmides.