Gràcia recupera el camí ral històric de connexió amb el Vallès amb la senyalització de 12 rutes

Els tòtems informatius, que s'instal·laran a Diagonal, Lesseps i Pont de Vallcarca, visibilitzaran el traçat assimilat o desaparegut

Societat

Mapa del Camí de Vallcarca a Sant Genís
Mapa del Camí de Vallcarca a Sant Genís | Cedida

El camí ral o reial és un concepte que ha perviscut amb més o menys sort al territori (al Maresme, per exemple) però que a Barcelona es perd en la memòria. Un estudi enllestit en el marc dels pressupostos participatius del Districte de Gràcia, però, ha permès identificar el recorregut de connexió entre l'antiga Vila de Gràcia i Collserola, que tenia com a primera destinació Sant Cugat del Vallès. Es tracta de 12 camins, quatre de principals i vuit de més secundaris, que tenien aquest traçat comú amb l'objectiu de relligar el pla de Barcelona amb el Vallès. En 12 plànols hi ha fixats ara els trams assimilats a la trama urbana però també els desapareguts o no identificats. Per fer-los visibles, aquest gener s'instal·laran a tres punts de Gràcia (avinguda Diagonal amb Riera de Sant Miquel, Plaça Lesseps amb República Argentina i República Argentina amb Pont de Vallcarca) uns tòtems informatius per recuperar el camí ral en forma de rutes.

Aquests són els 12 camins que conformen el Camí Ral de Gràcia: 

1. Camí de Jesús. Sortia de Barcelona des de l'extramurs convent de Santa Maria de Jesús. No és coincident amb el Passeig de Gràcia (1820) però hi discorria similar fins enfilar l'actual Riera de Sant Miquel, Gal·la Placídia i Riera de Cassoles.

2. Camí a Sant Cugat. Partint del metro de Vallcarca i arribant a Alfons Comín, el camí s'enfila cap al carrer Collserola i a l'alçada de Maduixer es perd entre urbanitzacions. La Font del Bacallà o ña Masia de Can Borni serveixen per arribar al Coll de la Mola

3. Camí de Vallcarca a Sant Genís. Un dels grans camins que des de Gràcia permet anar a la serra de Collserola, és el que des de Vallcarca, tot passant pel coll dels Penitents, Sant Genís dels Agudells i l'anc monestir de Sant Geroni de la Murtra, anava a buscar el Vallès creuant el coll de l’Erola.

4. Camí Gran de Gràcia. El camí que transcorre al llarg de l’actual Gran de Gràcia es configura a partir del convent dels Josepets al segle XVII, com a alternativa al camí ral que pujava per Riera de Sant Miquel.

5. Torrent de l'Olla. El traçat ha quedat perfectament integrat en l'urbanisme de Gràcia, però no en el de l'Eixample, totalment desaparegut en les illes de cases d'entre els carrers de Pau Claris i Roger de Llúria.

6. Camí Antic del Carmel. Des de Sicília/Travessera de Gràcia (límit antic (Gràcia/Sant Martí), el camí s'enfila cap a la plaça Sanllehy i pel carrer Albert Llanas arriba al santuari del Coll.

7. Camí dels Àngels. Uneix el santuari del Coll amb el coll de Penitents i d'allà cap a Sant Genís.

8/9. Camí pel Passeig del Coll/Camí Vell del Coll. Als plànols es recull el Camí Vell del Coll en un traçat coincident amb l'actual Passeig. L'antic hostal de la Farigola i el paper dels torrents també hi van contribuir en un altre ramal.

10. Camí de Can Mora. El traçat uniria la masia de Can Mora i el santuari del Coll amb Vallcarca. El Park Güell va fer desaparèixer el camí i la Baixada de Briz i Medes són restes a la part baixa de Vallcarca.

11. Camí de les Donzelles. Uneix el santuari del coll passant per la masia de Can Mora. El camí és encara visible resseguint el Park Güell fins a l'actual carrer Sant Josep Cotolengo i  desapareixent al club de tennis de la Salut. 

12. Camí de la Travessera. No forma part del camí ral cap a Collserola però té un caràcter transversal. 

Explicació dels camins: https://ajuntament.barcelona.cat/gracia/ca/camins-historics-de-gracia-collserola