El refugi de Revolució es museïtzarà amb panells a l'entrada i a l'ascensor del pàrquing

La rehabilitació arqueològica està en marxa tot i que s'han endarrerit els treballs de cobriment de les rampes de la plaça

Societat

La porta d'accés al refugi de Revolució, a la planta 4B del pàrquing
La porta d'accés al refugi de Revolució, a la planta 4B del pàrquing | A. B.

El pàrquing de la plaça Revolució no és només un pàrquing sinó que, a mesura que es baixa per les rampes, sobretot a partir de la tercera planta, hi apareix la paret rocosa original i en l'últim dels nivells, el 4B, des de fa uns dies hi ha 26 llistons metàl·lics clavats a paret a tocar d'una porta de ferro que està clarament batejada: Refugi Antiaeri 267. Són uns 30 metres d'intervenció on no és difícil imaginar que en breu hi haurà uns panells informatius del que va ser l'espai durant la Guerra Civil.

La rehabilitació arqueològica del refugi de Revolució, un cop el Districte va anunciar l'any passat que pretenia obrir-lo a visites reduïdes i grups amb un interès professional (res a veure amb la dinàmica del refugi de Diamant), està en marxa.  I aquesta rehabilitació també va acompanyada d'una museïtzació amb suports explicatius.  

Fonts municipals han ampliat els detalls de la reforma: aquesta fase s'acabarà aquest trimestre però posteriorment també està previst instal·lar a l'ascensor del pàrquing, ja a peu de carrer, "altres elements informatius per explicar als usuaris l'existència d'un refugi en aquest espai". S'hi han invertit en tres partides un total de 85.277 euros.

L'obertura organitzada al públic va ser un anunci plenament oficial ara fa dos anys quan el Districte va encarregar un estudi sobre l'estat de l'espai de memòria en el qual sobretot s'hi va remarcar la necessitat d'intervenir per il·luminar bé els passadissos interiors i reparar humitats i esquerdes, a més d'arranjar altres destrosses incompatibles amb una obertura al públic. 

El refugi de Revolució, de fet, només té dos antecedents d'obertura: va fer una jornada de portes obertes el juliol de 1994 i entre 2003 i 2007 es va cedir la gestió al pàrquing. "Si demanaves la clau al vigilant, podies entrar, i allà hi passava de tot", apuntaven algunes fonts. En aquest mandat el Districte va recuperar la gestió de la clau.

En paral·lel, a peu de plaça, també en breu s'iniciarà el cobriment parcial de les rampes del pàrquing i la transformació de l'àrea de jocs, amb una proposta que estendrà les activitats a diferents punts de la plaça (vegeu L'Independent núm. 884). Hi ha dues partides per valor de 48.073 euros.

Ventalló, en bon estat però difícil per fer-lo visitable

L'última troballa en el mapa de refugis de Gràcia, el 0342 del carrer Ventalló, descobert al novembre en el marc de la reforma urbanística per a la pacificació del vial, està pendent de la resolució final d'Arqueologia. Fonts municipals han apuntat que l'espai està en bon estat però no prou com per fer-lo visitable