Recta final en les obres de transformació de l'eix nord de Penitents amb la nova residència

L'entorn ja està endreçat, el nou perímetre delimitat, els accessos a les cases asfaltats i acabades les escales de connexió amb Collserola

Societat

Estat actual de la urbanització del cul de sac més extrem de Penitents
Estat actual de la urbanització del cul de sac més extrem de Penitents | A. B.

La urbanització de l'extrem nord de Penitents, per sobre de la plaça Alfons Comín i la Ronda de Dalt, allà on la muntanya de Collserola es confonia fins fa ben poc amb carrers com Salvador Alarma o Adrià Gual, ja és un fet i es troba en plena recta final tant en l'obra més important, la residència El Mirador del grup FIATC- com en l'adequació de l'entorn.

No s'han complert amb exactitud els terminis, perquè ja s'ha superat la data 2022 que encara anuncia la web de l'empresa, però una simple visita permet constatar que l'entorn ja està endreçat, el perímetre delimitat i els accessos a les cases asfaltats. Hi ha clavegueram i enllumenat d'estrena, i les escales de connexió cap al carrer Jujol, el nivell més alt de la reforma a tocar de la muntanya, ja estan acabades mentre els paletes encara treballen.

Als acabaments dels dos edificis s'hi afegirà algun retard de caire administratiu

En el capítol de processos en marxa, fonts de Fiatc han explicat que als acabaments dels dos edificis projectats s'hi afegirà algun retard vinculat a qüestions administratives (procés acreditatiu). També aquests dies es veuen moviments de terres en talussos pendents d'estabilitzar en els accessos al cul de sac i els operaris revisen les instal·lacions elèctriques del barri.

Amb tota seguretat, però, el que quedarà per al final i lliurament de l'obra, que forma part d'un acord entre el grup Fiatc, la Fundació Sadako (amb les escoles a tocar) i l'Ajuntament, són els elements relatius a l'aparcament mínim que hi haurà a l'entorn i el disseny final dels talussos, a més dels detalls interns i externs dels nous edificis. Per exemple, en la connexió més rellevant, el projecte es rematarà a la part superior amb la creació d’una nova plaça amb tres bancs i un pollancre, i el naixement d’un nou mirador sobre l’skyline de la ciutat.

El projecte es remunta al 2007, quan encara existia la previsió d'enllaçar amb un vial de connexió el desnivell entre Adrià Gual i Josep Maria Jujol. Però l'adquisició dels terrenys per part de Fiatc l'any 2016 va coincidir amb un replantejament de l'Ajuntament d'aquest vial amb la idea d'estendre les faldilles de Collserola i es va limitar la connexió als vianants. 

Amb la nova plataforma única on abans hi havia un camí de terra, l'obra també consolida la idea d'una transició pacífica des de l'entorn de casetes del barri cap al carrer sense sortida on s'activarà la residència. El Mirador de Gràcia, nom oficial del projecte d'equipament per a gent gran, tindrà 150 places residencials i 40 places de dia.