El Centre vol retirar l'amiant i posar plaques solars i un hort

L'entitat, que preveu fer les obres l'estiu de 2024 si rep l'ajut municipal, mou fitxa en un problema comú a les illes interiors del nucli històric

Societat

El Centre, al carrer Ros de Olano
El Centre, al carrer Ros de Olano | Cedida

El Centre, l'entitat centciquantenària del carrer Ros de Olano, està movent fitxa per afrontar l'any que ve una important reforma d'impacte ambiental: l'extracció de la teulada de fibrociment que des de temps de la guerra cobreix el teatre i la seva substitució per teula catalana. 
L'operació, acompanyada per Patrimoni de l'Ajuntament en els darrers mesos i recolzada pels partits polítics locals, té en compte un problema general de les illes interiors del nucli històric de Gràcia, on els privats no estan obligats a retirar l'amiant. En el cas del Centre, però, una línia de subvencions d'imminent adjudicació pot permetre un projecte calculat en 230.000 euros.

El president de l'entitat, Carlos Pablos, defensa "tenir en compte el veïnat" en la retirada del fibrociment i alhora millorar l'impacte de l'entitat amb l'entorn. Per això, el projecte es completa amb la instal·lació de plaques solars i un hort urbà al terrat paral·lel. Els operaris que extrauran l'amiant són els mateixos de l'Abaceria.

El projecte, si tira endavant la subvenció, que cobreix un 60%, s'executaria l'estiu de 2024, almenys entre juny, juliol i agost.