El Festival Oui! de teatre en francès torna a Gràcia i estrena seu a la Jaume Fuster

Amb una estreta relació amb l'Almeria Teatre durant els primers anys, la sisena edició suma noves sales fora de la ciutat

Cultura

'El poble de l'alemany', a l'Institut Francès divendres 3 de febrer
'El poble de l'alemany', a l'Institut Francès divendres 3 de febrer | Cedida

El gener de 2017 va néixer el primer festival de teatre en francès de Barcelona, OUI!, de la mà de François Vila, director de la companyia Mise en Lumière de Paris, i Mathilde Mottier, i amb l'Almeria Teatre com una de les seus principals. Tot i que la segona edició va programar part del cartell a la sala de Sant Lluís (reconvertida en Golem's l'octubre de 2021), el festival va anar ampliant fronteres fins arribar enguany a Castelldefels.

"És molt difícil trobar sales adequades perquè sigui rendible", diu el director

Tot i que bona part de l'exhibició teatral té lloc a l'Institut Francès, el festival compta amb altres espais per desenvolupar la resta d'activitats que conformen la programació -com ara trobades amb artistes, lectures o tallers-, i un d'ells és la biblioteca Jaume Fuster, que s'estrena com una de les seus del festival. "És molt difícil trobar sales de teatre amb suficient aforament perquè les produccions siguin rendibles, per això des del principi no ens vam tancar a Barcelona", explica François Vila, que afegeix que sempre han tingut intenció de tornar a Gràcia. "A més de programar a la Jaume Fuster, volem presentar l'edició en català de 'Pompier(S)', una de les obres de la primera edició del festival que es va representar a l'Almeria i que després ha tingut molt recorregut; seria bonic tancar el cercle", afegeix Vila. El festival, que arrenca aquest divendres i fins al 5 de febrer, donarà l'oportunitat de descobrir novament obres inèdites en territori català que exploren diverses temàtiques. 

A Gràcia, el festival aterra de nou amb dues propostes, una per a públic adult i una altra per a infantil. Així, el dijous 2 de febrer, la doctora en filosofia Florence Pignarre conversarà amb l'autora de teatre Louise Doutreligne. Cofundadora de la companyia Influenscenes, Doutreligne ha escrit una trentena d'obres, dues de les quals estan traduïdes al castellà, Tocada y Lanzada i Teresada. Les seves obres s’han representat als teatres de l’Odéon i del Rond-Point de París, a Avinyó, Anvers, Berlín, Magúncia, Tòquio, Almagro, Madrid o València. 

Dies abans, dilluns 30, hi ha programada una lectura de contes de Benín, per a infants de 4 a 7 anys, a càrrec de Noémie Briand i Nathalie Meyer.

La BCNegra i el joc dels detectius, a Gràcia

‘El món de la investigació detectivesca’, del 7 de febrer al 3 d’abril a la Jaume Fuster, és la mostra d'enguany de la BCNegra, i a més un tauler de joc creat per Màrius Serra i Oriol Comas. La inauguració, amb Carlos Zanón, escriptor i comissari del festival i Joaquim Noguero, comissari de la mostra, es completa amb la taula rodona ‘Investigadors a la carta’. Amb Jordi Canal, Rafael Guerrero, Lilian Neuman i Màrius Serra.