El coll d'ampolla ampliat de Santuari apunta al 2024 amb un espai geològic museïtzat
La proposta de mobilitat ja no esmenta el trànsit altern de l'autobús i s'inclina per un lector de matrícules per limitar el pas
El coll d'ampolla del Coll comença a tenir els dies comptats de la manera que s'ha conegut fins ara, en l'entrada concorreguda del carrer Santuari cap al barri del Coll, on els veïns conviuen amb els alumnes de l'escola Virolai o de l'escola bressol El Gat Negre o amb els turistes que van cap al Mirador Joan Sales. El maig de 2019, com a antecedent més seriós, ja es va fixar un principi d'acord amb els propietaris de les sis (de fet, set) finques afectades i ja es va fer córrer l'única imatge virtual de la futura realitat, però fins aquest dimarts, en una sessió de treball de la taula d'urbanisme, l'Ajuntament no havia gosat posar una data d'execució: 2024. També hi ajuda que només quedin dos acords amb afectats per tancar.
És cert que en aquell antecedent d'ara fa quasi quatre anys els tècnics municipals es van mullar més en detalls com l'amplada de les noves voreres (2,5 metres) i que parlaven de "pas altern" de l'autobús 87 i que ara s'inclinen per un pas no semaforitzat i sense alternança. Però ara l'avantprojecte afegeix altres aspectes que realcen la transformació: un informe geològic dels terrenys que s'han de retallar i que coincideixen amb els patis posteriors de les cases afectades -una de les quals seu del Club Editor i casa de l'escriptor Joan Sales- posa en valor "l'aflorament quaternari" de l'espai i el Districte, en un pas més de la política de recuperació de la memòria, preveu museïtzar amb algun tipus de panells informatius.
Lògicament la mobilitat també és un dels aspectes clau de la reforma i dimarts els tècnics van apuntar a una nova fase de la regulació del pas, que des del 2019 ja està restringit a veïns i serveis però només ho impedeix un senyal. L'opció nova més plausible, segons la versió municipal, és un lector de matrícules que impedeixi el trànsit de pas, a l'estil del que regula l'accés a la Rambla.
A la mateixa sessió d'urbanisme, l'Ajuntament també va plantejar la pacificació de la plaça Flandes, que voreja el passeig de la Mare de Déu del Coll, amb una proposta d'endreça de l'espai i connexió tranquila amb els carrers Cartagó i Clopés. La plaça, que de fet es rebatejarà com a plaça Wanda Morbitzer, s'aixecarà a nivell de vorera sense les actuals places d'aparcament amb arbres i espais d'estada. "Ara no funciona com a plaça en un barri on no hi ha massa places", va defensar el cap dels Serveis Tècnics del Districte, Jordi Raboso. També està prevista per al 2024. •