Dojo Zen

Fundat el 1999, continua duent a terme pràctiques de meditació des del carrer Tordera nº18

Interculturalitat i Espiritualitat

Dojo Zen
Dojo Zen

El nostre barri, sempre tan animat, guarda racons insospitats de calma i tranquil·litat. Un d’ells és el Dojo Zen del carrer Tordera nº 18, al costat de la plaça del Raspall, un local interior entre jardins, senzill i sense pretensions, dedicat exclusivament a la meditació Zen, o Zazen. L’anomenem Ryokan, que en japonès significa “Camp vast, il·limitat”.

Va ser fundat el 1999 per dues monges i un monjo, Gabriela, Sandra i Pierre, de la Sangha del Mestre Kosen, deixeble directe del Mestre japonès Taisen Deshimaru, de l'ensenyament del qual descendeixen nombrosos dojos zen europeus.

Un dojo és, segons la definició oriental: “El jardí on es planten els budes”.

El nostre ha continuat obert al barri ininterrompudament tots aquests anys, gràcies a les quotes dels i les sòcies, rebent a qualsevol persona, barcelonina o de pas, que senti interès per la pràctica del Zazen. Tots els dissabtes a les 10 del matí fem una introducció gratuïta per a qui truqui a la nostra porta, i després s’hi pot quedar i practicar amb tothom. La pràctica és essencialment la mateixa tan per a una persona principiant al seu primer dia com per a un monjo o monja veterans. Una de les preguntes més freqüents és: “Per què meditar en un dojo i no a casa?” Doncs, com que en el Zen no val la teoria, sinó la pràctica, només cal venir i provar-ho per un mateix.

“Zen és Zazen”, repetien sempre el Mestre Deshimaru i el seu respectiu Mestre, Kodo Sawaki. Significa que les cerimònies, els sutres, els llibres i poemes, els encens, la cal·ligrafia o el Samu (treball desinteressat per al bé de la comunitat), tot això només és important si afavoreix la pràctica del Zazen, és a dir, l'experiència d’asseure’s en quietud i silenci de cara a la paret, concentrant-se en la respiració, observant i deixant passar els pensaments.

“El Zazen és difícil, ho sé”, deia el mestre, “Però practicat quotidianament és molt efectiu per ampliar la consciència i el desenvolupament de la intuïció. No només genera una gran energia, sinó que també és la postura del despertar”.

Enquadrat en la tradició budista, no es considera que el Zen sigui una religió sinó una pràctica, la pràctica quotidiana i continuada en el temps de la meditació asseguda, mantenint la postura exacta, la respiració i l'actitud de l'esperit que practicava Buda i que s'ha seguit ensenyant de persona a persona des de fa 2.500 anys.

Durant la pandèmia només hem tancat els dies de confinament, i després hem adaptat la pràctica a les normes de prevenció de la COVID. Durant uns mesos hem hagut de traslladar-nos al barri de Sagrada Família mentre es realitzaven obres de millora al nostre estimat dojo, i ja per fi des del maig de 2022 tornem a ser al carrer Tordera, nº 18, al costat de la plaça Raspall.

Seguirem realitzant intensius un cop al mes a Barcelona i a finals d'agost organitzem com cada any el retir “Zen i Platja”, que fins ara celebràvem a la Costa Brava, meditant cada matí a la sortida del sol a la meravellosa platja d'Empúries, però aquest any potser haurem de fer-ho a la muntanya. Totes aquestes activitats són obertes a qualsevol persona que hi vulgui participar.

Consulta més informació sobre nosaltres a:

https://www.zen-barcelona.com