Les 5R i el canvi climàtic marquen la programació de La Verdinada 2023
La Verdinada, l’emblemàtic cicle dedicat al medi ambient i la sostenibilitat que Lluïsos de Gràcia impulsa des de fa setze edicions, enguany tindrà com a eix central les 5R i el canvi climàtic. Reciclar, reutilitzar, reduir, reparar i recuperar les claus que aniran vehiculant les diverses activitats de la Verdinada. Del 4 al 19 de febrer
Juntament amb La Primavera Verda del Coll, la Verdinada és la cita indispensable per posar al centre del debat públic el medi ambient i la sostenibilitat. Aquesta serà la setzena edició i els seus organitzadors, Lluïsos de Gràcia, han escollit com a missatge principal “fem servir les R per reduir els efectes del canvi climàtic”. D’aquesta manera, les 5 R seran les grans protagonistes: Reciclar, Reutilitzar, Reduir, Reparar i Recuperar seran els conceptes que aniran vehiculant les diferents activitats proposades. “El tema del canvi climàtic sempre el tenim present però hem volgut buscar, en comptes del debat en abstracte, l’aplicació pràctica, que la Verdinada doni les eines perquè cadascú de nosaltres, amb les nostres possibilitats i recursos, canviem les coses”, explica David Montfort, coordinador del cicle.
Seguint la línia de l’auditoria ambiental que l’entitat sempre porta a terme durant la Verdinada, dissabte 4 de febrer hi ha programada una jornada de de treball participativa per conèixer de primera mà si el reciclatge a l’entitat es fa de manera les papereres destinades al reciclatge de l’entitat (orgànica, vidre, plàstic, paper) i rebuig, i es farà la caracterització de la brossa: es recull tota la brossa generada en dos dies d’activitat segons tipologia de paperera. Després es procedeix a pesar tota la brossa generada segons fracció i es fa una caracterització de la mateixa (separar la brossa que no ha de ser-hi en aquella fracció i mesurar-la). Un cop coneguts els resultats (i la comparativa d’anys anteriors) s’estableixen les propostes de millora pertinents.
En aquesta mateixa línia d’autodiagnosi, es tornarà a instal·lar el semàfor de les bones accions durant les dues setmanes del cicle. Es tracta d’una eina de valoració per saber com estant fent la feina sosteniblement parlant. A través de les accions i projectes que duu a terme l’entitat, valoraran l’estat d’aquests a través de la clàssica senyalització dels semàfors (verd, groc i vermell). I aquesta valoració s’aprofita per anar llençant missatges d’hàbits sostenibles que es poden fer al nostre dia a farà la revisió de les auditories ambientals de les seccions de l’entitat, amb una trobada amb totes elles per valorar l’evolució d’aquestes propostes de millora i com enfocar el treball cap a finals de curs. Com a les anteriors edicions, enguany el cicle també comptarà amb una exposició. L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha cedit la mostra ‘Actuem contra el canvi climàtic’, un plafó amb una imatge bicolor on amb l’ajuquines són les conseqüències del canvi climàtic i què es pot fer des de l’acció individual per fer front a aquesta emergència climàtica.
Una altra de les activitats destacades és la xerrada que impartirà Josep Viver, activista i veçi de Gràcia, sobre plaques socials. Fa més de 25 anys que Viver es dedica a la defensa i la promoció de l’estalvi energètic i en fa divulgació a través de la instal·lació de plaques solars a casa per així reduir la factura elèctrica. En aquesta xerrada, programada per dimarts 7 de febrer a les 19h i en col·laboració amb el Banc del Temps, explicarà com es poden posar a través de sistemes d’autoconsum.
Una de les activitats estrella de la Verdinada ha estat, els darrers anys, la calçotada, una festa al carrer que també servia per introduir temes com l’alimentació ecològica o el malbaratament alimentari. Però veient els canvis en el format i també de dates (tradicionalment la Verdinada s’ha celebrat al març), enguany també s’ha decidit desvincular-la del cicle. “D’una manera o altra l’acabem fent, però darrerament no encaixava a la Verdinada”, apunta Montfort.
Sí tindrà lloc, en canvi, la Festa de les 5R, una jornada de tallers dissabte 11 de febrer per descobrir diverses propostes al voltant de com reciclar, com reduir, com poder reutilitzar, com reparar o com recuperar. Entre les propostes, l’Aula Ambiental del Bosc Turull explicarà què és el compostatge comunitari; l’Àrea Metropolitana posarà en marxa el joc de simulació ‘Anem al mercat’, per
tal d’introduir els continguts i fer reflexionar als infants sobre els residus i el hàbits de consum;
l’Orquestra Reusonica serà l’encarregada de conduir el taller ‘Qui va dir que per tocar estem obligat a comprar un instrument musical?’. En aquesta activitat es tocarà amb instruments auto-construïts amb materials reciclats i recuperats que normalment es rebutgen o s’utilitzen per a altres coses. Per completar la Festa de les 5R, hi haurà un taller per crear la teva pròpia planta a partir de material reciclat, i el docu fòrum ‘Els espigoladors i les espigoladores. I de les 16.30 a les 19.30h, Solidança s’afegeix a la jornada amb ReparaTruck, un servei gratuït per fomentar la reparació i durabilitat de petits electrodomèstics, aparells informàtics i bicicletes.
La Verdinada 2023 també inclou diverses sortides, una d’elles a les plantes de selecció de tèxtil de Roba Amiga, a Sant Esteve Sesrovires, una oportunitat per reflexionar sobre la importància de reduir els hàbits de consum de roba, tenint en compta la quantitat de residus que es generen cada any a Catalunya: 160.000 tones de residu tèxtil, o sigui, 22 quilos per persona. La visita es farà el 17 de febrer a les 11h. I al dia següent, a les 10h, sortida l’Amagatall a la serra de Collserola: ruta circular amb sortida i arribada a Les Planes, tot passant per Can Balasc i La Rierada. En col·laboració amb el Parc Natural de Collserola es farà un Clean Up de totes les brosses que ens trobin en el camí, tot fent la seva classificació. Amb l’objectiu de seguir teixint complicitats, la Verdinada compta amb el suport i la col·laboració d’entitats com DEPANA, l’Aula Turull, L’Espai Jove la Fontana i l’EBM Caspolino i l’AFA de l’Escola Rius i Taulet.