La plaça Anna Frank ja té data d'ampliació, a l'estiu, per l'enderroc del bloc de Sant Antoni 12bis

L'Ajuntament fa l'aprovació inicial per a la transformació de l'espai amb un nou edifici d'habitatge públic més estret

Societat

L'edifici de Travessia de Sant Antoni que anirà a terra
L'edifici de Travessia de Sant Antoni que anirà a terra | Biel Minguell López

Quan a meitat dels anys 90  la mobilització veïnal contra la llibreria nazi Europa del carrer Sèneca va tenir com a premi de consolació el naixement de la placeta Anna Frank, poc importava a aquells veïns organitzats que la placeta fos més o menys agraïda. Però el cert és que els anys han passat i, després de molts projectes retocats al voltant de la modificació del Pla General de Rambla de Prat, aquest estiu serà el moment de recollir un nou fruit: l'enderroc del bloc de Travessia Sant Antoni 12bis i l'aixecament d'un nou edifici, més estret i d'habitatge públic, que de retruc ampliarà l'espai públic.

La finca afectada va aclarir el seu futur l'any 2018, amb el reinici del canvi del Pla General

El bloc afectat ha tingut històricament un fort protagonisme en el veïnat, tant per l'animació que li va donar durant molts anys l'església evangèlica com en els darrers temps més convulsos la presència de droga. Però la setmana passada es va fer públic en els papers oficials l'aprovació inicial del projecte de deconstrucció de l'edifici i fonts municipals han detallat, a més a més, que ja "s'ha iniciat la licitació de l'obra i que es preveu adjudicar-la i iniciar l'enderroc a principis d'estiu de 2023".

Uns pista clara del seu futur, en qualsevol cas, ja és ben visible des de fa anys, arran de la construcció de l'escola bressol Enxaneta i la seva alineació més enretirada respecte de la façana cega de l'edifici afectat, la que toca a la plaça Anna Frank. Però no va ser fins al 2018, quan l'Ajuntament va reiniciar l'MPGM Rambla de Prat (que  descartava la prolongació del popular carrer on hi ha els cines Bosque cap endins del nucli històric), que es va introduir la variació substancial del futur edifici d'habitatge públic. Aquest canvi va comportar un nou alentiment en la transformació però va aclarir el terreny del que es volia fer i només la suspensió de llicències, el desallotjament d'inquilins que l'ocupaven, el canvi de propietaris i la negociació final de l'expropiació han allargat els temps.

El procés, fins i tot, en el marc de la batalla veïnal de l'obertura del carrer de l'Àngel cap al carrer Astúries i esquitxat per la polèmica semiprotecció del Taller Vallmitjana, va aixecar suspicàcies pels moviments ajustats de la nova propietat de la vella finca de Travessia Sant Antoni 12bis i els límits amb les dates que es van suspendre les llicències a Gràcia. El Districte va haver de sortir al pas explicant que Renta havia tramitat a Travessia Sant Antoni mesos abans de l'aturada de llicències, malgrat que la titularitat canviés dos dies abans de la suspensió; l'empresa havia demanat papers sense ser propietària.

Dels minipisos a la plaga de rates en un bypass de vianants

Anna Frank és la connexió alternativa amb Torrent de l'Olla pel carrer Jaen, un vial poc agraït amb una escola bressol però amb operacions immobiliàries pendents i temps enrere des de minipisos il·legals a plagues de rates.