Vallcarca es mobilitza per celebrar dos centenaris: el Viaducte i l'escola Farigola

La Federació d'Entitats Amigues de Can Carol constitueix una comissió per commemorar la connexió al setembre i la comunitat educativa fixa l'11 de març per homenatjar el centre

Societat

El Viaducte de Vallcarca, homenatjat pels veïns
El Viaducte de Vallcarca, homenatjat pels veïns | Biel Minguell López

Vallcarca no només és notícia per l'urbanisme en llarga espera de reconstrucció sinó també per dues efemèrides centenàries que coincidiran enguany amb pocs mesos de diferència i que ja estan mobilitzant els veïns: d'una banda, la posada en marxa del Viaducte de Vallcarca, principal via d'accés al barri del Coll, inaugurada oficialment el 3 de març de 1923, i d'altra banda, el centenari de l'escola Farigola, ubicada als terrenys de l'antic hostal, que ara dona nom al centre que des de fa cent anys es dedica a l'educació dels infants.

La Federació d'Entitats Amigues de Can Carol i Consolat (FEACCC), gestors de l'equipament de Can Carol, tot just fa pocs dies que han constituït una comissió organitzadora del centenari del viaducte, un element central de la memòria històrica del barri molt reivindicat per l'Observatori de Vallcarca (més enllà de les cançons de Manel). La història fixa l'estrena de la connexió per Sant Medir d'ara fa cent anys, si bé la primera pedra de l'obra es va col·locar l'any 1908.

Fonts de la FEACCC han explicat molt escuetament encara les previsions de celebració però ja han apuntat que el març no serà la data escollida per centralitzar l'homenatge al viaducte sinó que probablement la data més adient serà al setembre, amb motiu de la Festa Major de Vallcarca.
Per la seva banda, i per ordre cronològic en un calendari més proper, l'escola Farigola ha fixat l'11 de març l'acte central del centenari del centre i s'està treballant en un programa on hi col·labora tota la comunitat educativa, tant el centre mateix com l'associació de famílies. L'acte més institucional, que comptarà amb la presència del conseller d'Educació, Josep González-Cambray, pivotarà al voltant dels parlaments oficials amb un vermut i un concert de música infantil al pati de l'escola. 

Després i per completar la jornada d'una manera totalment oberta i més participada al barri, els jardins de Maria Baldó acolliran una macarronada popular, un bingo musical, jocs, una exhibicio de foc amb La Malèfica del Coll i una part musical final ben pensada: no només pel cap de cartell amb La banda del panda, els clàssics del barri, sinó també dos concerts amb grups formats per famílies de l'escola i una sessió DJ que repassarà 100 anys de cançons.

Centenari del naixement dels pintors Albert Ràfols Casamada i Maria Girona

Ràfols va néixer a Maurici Serrahima fins que es va traslladar a República Argentina i el seu pare (també pintor) va tenir taller a Gran de Gràcia tota la vida. Girona va viure a la Vila des de ben joveneta molts anys, a tocar de la Casa Fuster. Hi ha un poema de Ràfols a la mitgera de la palmera, a la plaça Lesseps.